Brexit: Komedie omylů? aneb Evropa na rozcestí. Přijďte diskutovat na další debatu Plusu!

19. březen 2019

Další veřejná debata Plusu se bude věnovat dramatu, které se už téměř tři roky odehrává kolem brexitu. Proč je odchod Británie z Evropské unie tak složitý?

Šlo ve vyjednávání udělat něco jinak? Měli Britové jasněji definovat, co chtějí? Nebo se je evropská sedmadvacítka rozhodla potrestat za rozhodnutí Unii opustit? A co bude brexit znamenat pro budoucnost Evropské unie?

Nejen nad těmito otázkami se zamyslí eurokomisařka Věra Jourová, expremiér Mirek Topolánek, profesor právní filozofie Jiří Přibáň, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a ekonom Pavel Kohout. Moderuje Michael RozsypalA zapojit do debaty se můžete i vy!

Brexit: Komedie omylů? aneb Evropa na rozcestí

28. března 2019 18:30-20:00, Divadlo Husa na provázku, Brno

Hosté:
Věra Jourová, eurokomisařka
Mirek Topolánek, expremiér
Jiří Přibáň, profesor právní filozofie
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Pavel Kohout, ekonom

Veřejnou debatu můžete také poslouchat na vlnách Českého rozhlasu Plus, nebo sledovat živě na Facebooku a webu stanice. Podrobnosti najdete na facebookové události.

Pro Tomáše Prouzu není brexit Komedie omylů, ale spíše smutná fraška. Je to příběh země, jejíž voliči si nechali nalhat neuvěřitelné věci. Země, jejíž politici zdrhli před zodpovědností, kterou měli převzít, nešetří kritikou.

Ani eurokomisařka Věra Jourová nepovažuje brexit za komedii, ale bere ho velmi vážně, protože podle jejího názoru prohraje každý. „A když už jsme u té paralely s literárními klasiky, vkrádá se mi na mysl spíše název mé oblíbené knihy Ohňostroj marnosti a brexit bych přirovnala k ohňostroji politické nezodpovědnosti.“

A u paralel zůstaneme. Profesor anglické literatury a překladatel Shakespearova díla Martin Hilský připomíná, že už rodiče slavného dramatika zažili jeden významný odchod Velké Británie z Evropy...

Přijďte ve čtvrtek 28. března v 18:30 diskutovat do brněnského Divadla Husa na provázku, nebo hlasujte v anketě na sociálních sítích během přímého přenosu. Veřejnou debatu můžete poslouchat na vlnách Českého rozhlasu Plus, nebo sledovat živě na Facebooku a webu stanice. Podrobnosti najdete na facebookové události.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související