Ženy liberální, muži konzervativní? „Muži nemusí redefinovat svou roli. Stačí, když ustoupí,“ míní socioložka

2. srpen 2024

Zatímco u mladých Američanek převažuje liberální smýšlení, muži jsou spíše konzervativní. V Česku může být trend podobný, i když přesná data na to chybí. Některé mladé páry například řeší, jak sladit vlastní očekávání a genderové stereotypy. „V terapii se objevují páry, které se chtějí sladit v plánech na péči o rodinu a rozdělení neplacené práce,“ řekla na Debatě Plusu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti terapeutka Ema Sikora.

Trend rozdělování na liberální a konzervativní pochází ze Spojených států, upozornil na Debatě Plusu Michael Durčák, publicista a odborník na Severní Ameriku. 

„Tam politika prostupuje vaším každodenním životem. Když například půjdete na sportovní událost tady, s politikou se příliš nesetkáte. Když půjdete na utkání NBA, uvidíte třeba na koncích palubovky nápis Black lives matter. To je politika,“ vysvětluje Durčák a srovnává americké pojetí liberalismus a konzervatismus:

Hosty debaty Plusu byli:

  • Nina Andrš Fárová, socioložka z Katedry sociologie Univerzity Hradec Králové
  • Ema Sikora, terapeutka z Institutu Moderní láska
  • Pavel Houdek, zakladatel a instruktor kurzů sebeobrany, včetně té slovní
  • Michael Durčák, publicista a odborník na Severní Ameriku

„Liberálové budou mít větší důraz na ochranu životního prostředí, intervencionismus v zahraniční politice. Zatímco konzervativci budou mít větší důraz na rodinu, otázky ženských práv – určitě restriktivnějších z evropského pohledu.“ 

List Wall Street Journal upozornil na značné rozdíly ve voličských preferencích mladých Američanek a Američanů. A podle deníku Financial Times, který se opíral o data Gallupova ústavu, se názorové rozdíly mezi muži a ženami zvětšují. Zatímco ženy jsou častěji liberální, mladí muži se kloní ke konzervatismu.

V Česku není snadné srovnat, jak moc se liší názory mladých mužů a žen, jelikož nemáme podle socioložky z Katedry sociologie Univerzity Hradec Králové Niny Andrš Fárové dostatek studií. Je ale patrné, že o politiku se mladí nezajímají tolik jako starší lidé.

Preference mladých Čechů do jisté míry odhalily volby do Evropského parlamentu. Část mladých mužů totiž volila stranu Motoristé Filipa Turka, který dává na odiv řadu typických konzervativních hodnot.

„Tradiční rodina“

Otázky genderových rolí, stereotypů a očekávání se promítají nejen do politiky, ale zejména do osobního života, třeba právě do rozdělení rolí v rodině.

„Konzervativní vize je tradiční rodina, žena v domácnosti, která se stará tři roky o děti, pak další tři roky a pak ideálně další tři roky, popisuje Pavel Houdek, zakladatel a instruktor kurzů sebeobrany, včetně té slovní.

Žena nemá moc kariéru, muž živí rodinu a tak dále. Ženská si nemá moc stěžovat, má se cítit polichocená, když na ni někdo zapíská nebo ji plácne po zadku, protože za pár let už se to dít nebude. Trochu ten konzervativní pohled karikuji, ale ne moc.“ 

„Liberální je opak. Jsou to proudy, které se snaží o rovnoměrnější rozdělení prací v rodině, snaží se řešit to, aby i žena mohla mít prostor na svou kariéru. Řeší sexuální násilí a obtěžování,“ srovnává Houdek.

Čtěte také

„Vidíme zájem o velká kritická témata, hodnotové diskuze. Myslím, že to hodně posiluje,“ upozorňuje Ema Sikora, terapeutka z Institutu Moderní láska.

Třeba v párové terapii se objevují páry kolem 20 až 30 let, které chtějí řešit nějaký hodnotový nesoulad. Než udělají další krok, tak se chtějí na těchto věcech sladit. Často se to týká péče o rodinu, rozdělení neplacené práce a tak,“ uvádí příklad Sikora.

Místo toho, aby se muži cítili pod tlakem, že musí redefinovat svoji tradiční roli, můžou se podle socioložky Andrš Fárové spíš vyrovnat s ústupem z těchto rolí. „Chápu, že to je náročné. Když máme ty stereotypy, ty role, tak náš mozek se podle nich výborně orientuje a nechce se nám je opouštět,“ uznává.

Ve středu se v Uherském Hradišti konala i další Debata Plusu, a to s dramaturgy Davidem Hertlem, Martinem Rudovským, Janem Sedmidubským a Stanislavem Vintrem. Její záznam uslyšíte v pořadu Portréty v sobotu 3. srpna. Tématem byly Hudba, film a totalita.

autoři: Šárka Fenyková , job
Spustit audio

Související