HLASUJTE: Měla by podle vás Válková odstoupit ze své funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva, nebo ne?

15. leden 2020
Radiofórum

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček totiž navrhl premiérovi, aby vláda bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) z funkce odvolala. Prezident Miloš Zeman taky bere zpět její nominaci na funkci ombudsmanky. Místo ní navrhne 81letého bývalého zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka.

Čtěte také

Důvodem jsou informace podle kterých napsala v 70. letech odborný článek společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Kabinet v pondělí o setrvání Válkové jednal, ale nakonec nehlasoval. Na Úřadu vlády se má ve čtvrtek sejít Rada vlády pro lidská práva za účasti Andreje Babiše a právě Válkové. K rezignaci ji také vyzval člen rady Tomáš Němeček, jinak z rady odejde on sám. Jak Válková řekla České televizi, nevidí k rezignaci žádný důvod.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Měla by podle vás Helena Válková odstoupit z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva, nebo ne? Jak se díváte na kauzu, kterou rozpoutalo spojení jejího jména se jménem Josefa Urválka? Co myslíte, ohrozí současná kauza Válkovou také v její práci poslankyně, nebo ne? Pracuje totiž ve výborech mandátovém a imunitním, petičním a pak i ústavně právním.

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.