Ondřej Konrád: Obtížně udržitelná zmocněnkyně

14. leden 2020

Ačkoli to většina médií od víkendu opakuje, není zcela jisté, jestli poslankyně Helena Válková už skutečně přestala být nominantkou na ombudsmanku. 

Čtěte také

A veřejnosti sice teď prezident Miloš Zeman sdělil, že Válkovou, společný článek se zuřivým prokurátorem Urválkem, pro funkci zcela diskvalifikuje (prý i kdyby s ním napsala text o boji proti kůrovci), nicméně sám kandidaturu stáhnout nemíní. Takže to musí udělat Válková.

A otázkou je, jestli s tím nadbytečně neotálí. I když na tom už moc nesejde protože pokud jde o post veřejného ochránce práv, k žádnému obratu dojít nemůže. To by musela drtivá většina politické reprezentace a široširá veřejnost náhle utrpět kolektivní ztrátu paměti. Zapomenout tak tu hrozivou dikci a slovník prokurátora Josefa Urválka, který hnal Miladu Horákovou na šibenici.

Co byly sedmdesátky

Jinou věcí je, jestli se exministryni spravedlnosti podaří udržet v pozici vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Po nich tehdy Urválek šlapal doslova hlava nehlava.

Čtěte také

A i když mladá Helena Válková počátkem 70. let třeba leccos netušila, a možná se dokonce Urválek pod její materiál do právnického časopisu připsal bez jejího vědomí (to si představit lze), stejně je to příliš kontroverzní. Ona to tak ale evidentně necítí, a rezignovat nehodlá.

Na pondělním rokování vlády, kde místopředseda Jan Hamáček, šéf ČSSD, navrhl její odvolání, rozdávala text s vysvětlením, co to byla 70. léta a proč ona tehdy obhajovala totalitním režimem zneužívaný ochranný dohled. Možná, že to bylo dílčí vítězství, protože ministři pak o věci nehlasovali.

Nějaká jiná agenda

Jenže pokud premiér Andrej Babiš usoudí, že ani tak loajální členka hnutí ANO, jakou se Válková dlouhodobě jeví, mu nestojí za další nepříjemnosti, k odvolání nebo rezignaci nakonec dojde.

Čtěte také

Zvlášť jestli Válková splní hrozby žalobami. Když přitom nejde o spekulace a pomluvy, inkriminovaný článek i s oběma podpisy vedle sebe nepopiratelně existuje. Pro šlápoty v porcelánových střepech je těžko mít porozumění.  

A co když lpění na funkci nesoucí v označení sousloví „lidská práva“, přestože už nepůjde o ombudsmanství, vyvolá dokonce veřejné protesty? Při kterých se bude také poukazovat na Válkové dlouhodobé členství v KSČ a jím podmíněnou kariéru v justici?

Ondřej Konrád

I když se před lety zasloužila o konec hrozných poměrů na plzeňských právech, kde působila. Komu čest, tomu čest. Však také asi silněji nezazní požadavek, aby se úplně vytratila z politiky. Mandát poslankyně jí přinejmenším do roku 2021 náleží. A možná ještě ve Sněmovně najde nějakou tu míň lidsko-právní agendu.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio