HLASUJTE: Jste pro zavedení povinných občanských průkazů pro děti už od 6 let?

31. říjen 2019
Radiofórum

Alespoň o tomto návrhu uvažuje ministerstvo vnitra. Je to prý nejlepší způsob jak zajistit identifikaci po plánovaném zrušení rodného čísla.

Čtěte také

Dnes mají rodiče možnost nechat dětem průkaz vystavit, nově by šlo o povinnost. Podle kritiků každé rodné číslo sděluje o svém nositeli až příliš osobních údajů. Ozývají se i hlasy, podle kterých jde jen o další zbytečnou byrokracii, která zvyšuje dohled státu nad občany.

Podobný návrh řeší i Slováci. Ministr vnitra tam navrhuje, aby děti do 15 let měly občanky bez fotografie a podpisu. Sloužily by hlavně pro přístup do zdravotní dokumentace dítěte. Změny by měly platit od roku 2022 a úřady by nové doklady zasílaly automaticky.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Zamlouvá se vám nápad zavést povinně občanky pro děti, nebo ne? Myslíte, že rodné číslo vypovídá zbytečně moc o svém nositeli? A vnímáte záměr ministerstva jako nástroj kontroly?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.