HLASUJTE: Je v pořádku, že vyšší rodičovský příspěvek zřejmě nedostanou všechny rodiny s dětmi do čtyř let?

18. prosinec 2019
Radiofórum

Okruh rodin s nárokem na zvýšený rodičovský příspěvek se nerozšíří. Sněmovna přijala původní vládní verzi, podle které dostanou přidáno rodiče novorozenců a dětí do čtyř let věku, kteří budou k lednu dávku ještě pobírat.

Senátoři přitom navrhovali, aby nárok měli i rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali. Pokud novelu podepíše prezident, rodičovská vzroste od ledna o 80 tisíc korun na 300 tisíc Kč a u vícerčat z 330 tisíc na 450 tisíc Kč. Zvýšení příspěvku by mělo příští rok vyjít na 8,6 miliardy korun.

Opoziční politici pokládají schválenou verzi za diskriminační. Poslanec Jan Bauer (ODS) ve sněmovně mluvil o možné protiústavnosti, když se rozlišují dvě skupiny dětí do čtyř let věku. Je možné, že záležitost skončí u Ústavního soudu.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Souhlasíte s navýšením rodičovského příspěvku, nebo ne? Jaký je váš názor na jeho výši? Co si myslíte o tom, že příspěvek zřejmě nedostanou všechny rodiny s dětmi do čtyř let? Měl by stát rodiny s dětmi podporovat i jinak než finančně a jak?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související