Ondřej Konrád: Rodičovský příspěvek a politický folklór

21. květen 2019

Někteří komentátoři, nikoli jen z médií ve svěřenském fondu Andreje Babiše, udělují ministryni práce a sociálních věcí různé nelichotivé přezdívky.

Ovšem třeba Venezuela, protože by prý Jana Maláčová také tak dlouho rozdávala, až by přišel bankrot, zní vysloveně poeticky.

A její hlavní soupeřka ve vládě, strážkyně státní pokladny Alena Schillerová, by mohla možná závidět. A četné špičkování paní Maláčové – někdy jde však o dost nevraživý tón – dává tušit, že ve skutečnosti vzbuzuje posmívaná ministryně směs obav i respektu.

Premiérova obratnost

I když v kabinetu tahá za kratší kousek provazu. Už proto, že nemůže každý spor hnát na ostří nože; stranický šéf Jan Hamáček by to ani nepřipustil. A tak musela spolknout řadu neúspěchů. Třeba obědy zdarma pro všechny školáky, podle odpůrců ČSSD učebnicový výplod levice.

Petr Holec: Maláčová zjišťuje, jak neporazí Babiše

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Potřetí a proti všem. Asi tak by se dal nejlíp popsat další už třetí pokus ČSSD v krátké době o zvýšení rodičovské, který její ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila v neděli.

Ale Maláčová působí agilně a zároveň neodbytně. Jen se s jednou věcí rozžehná, už vytahuje druhou. A tak docela se vším přece jen neostrouhá. Neboť Andrej Babiš sedí ve vládě raději se sociálními demokraty, než s komunisty nebo okamurovci, prašť jako uhoď. A tudíž musí čas od času koaličnímu partnerovi na něco kývnout.

V sociální oblasti to ovšem vždy provází úporná tahanice. A když jakž takž nakonec dojde na podnět Maláčové, Schillerová nebo sám Babiš se jmou tvářit, že jde od počátku o jejich vizi a oni ji také prosadili. Dovednost „ukradnout show“, jak se říká v zábavním průmyslu, si Babiš osvojil už v Sobotkově vládě a ministryně financí se to od něj za pochodu učí. Když jí to zrovna moc nejde, rutinérský premiér to zmákne za ní.

Pleny a metály

Petr Hartman: Bude ministryně Maláčová o hlavu kratší?

Jana Maláčová

Jako v pohádce si může připadat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Nemyslím tu s názvem Tři veteráni.

Aktuální ukázkou jsou Babišova slova k vládou schválenému zvýšení rodičovského příspěvku, že prý Maláčová přišla s totožným návrhem jako už vloni Schillerová. Čemuž ještě předcházelo překvapivé sdělení: tandem premiér – ministryně financí našel k této věci v rozpočtu zhruba osm a půl miliardy korun.

Maláčová na to reagovala lehce ironickým tweetem, podle něhož asi premiér nechtěl dostat další zásilku použitých plen od naštvaných rodičů. Pravicová opozice pak hnutí ANO i ČSSD obvinila více méně rovným dílem z předvolebního populismu. A zasmála se nad náhlým nálezem financí.

Ondřej Konrád

Nepochybně by se dalo říct, že je to celé vlastně politický folklór a všichni prostě kutají na svém písečku. Ale zároveň dodat, že z odstupu viděno dosahuje vytrvalá ministryně s poetickou přezdívkou tu a tam přece jen vítězství. A možná ji ani příliš  nemrzí, když si za to metál připíná obyčejně někdo jiný. I když trochu k zlosti to být může. Jenže taková je realita. 

Spustit audio