HLASUJTE: Měla by vláda splnit slib a zvýšit rodičovský příspěvek všem rodinám?

21. březen 2019
Radiofórum

Vládní koalice se v úterý dohodla na zvýšení důchodů (pro rok 2020) a rodičovské. Až na 300 tisíc by ale dosáhli pouze rodiče dětí, kteří se narodí po 1. lednu 2020.

Co schválila koaliční rada, je šokující. O tom se na Výboru pro sociální politiku nemluvilo, tvrdí jeho místopředsedkyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM)

Dítě ve vaně

V Česku se rozhořel boj o 11 miliard korun mezi seniory a mladými rodinami s dětmi. Poslankyně KSČM a místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Hana Aulická Jírovcová to považuje za velmi nešťastnou diskuzi.

Především mladí lidé vzali útokem profil ministryně práce Jany Maláčové z ČSSD na sociální síti. Ptali se, jak je možné, že vláda má peníze pro všechny důchodce, ale už ne pro všechna batolata.

Maláčová přestala mluvit o tom, že z koaliční rady přinesla skvělé zprávy. O peníze pro rodiče malých dětí chce dál bojovat. Na zvýšení rodičovského příspěvku všem rodinám s malými dětmi, které vláda původně slibovala a plánovala, chybí 8 z 11 miliard Kč. Jak uvedla ministryně, její resort není schopen celou částku ve svém rozpočtu najít.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Jak si vysvětlujete, že vláda našla dostatek peněz na růst všech penzí, ale nepodařilo se to u příspěvků pro rodiče všech malých dětí? Může si naše země dovolit další růst sociálních dávek? Které by se měly zvyšovat podle vás? Jaké opatření by podle vás nejvíce prospělo rodičům malých dětí? Měla by se rodičovská zvýšit od roku 2020, nebo hned?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Poslechněte si celý pořad Radiofórum.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související