HLASUJTE: Jak hodnotíte zavedení e-neschopenky?

8. leden 2020
Radiofórum

Místo několika papírů pouze jeden, zbytek elektronicky. Nový systém e-neschopenek, který funguje od nového roku, budí hlavně u lékařů rozpaky.   

Sdružení praktických lékařů dokonce zvažuje žalobu na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Vystavení podle nich trvá dlouho, problémy jsou i s předáváním neschopenek pacientů mezi lékaři.

Čtěte také

Nový systém prý rozhodně není zadarmo. „Za provoz zdravotnického software lékaři zaplatí desítky tisíc ročně, stejně tak za práci IT specialistů, bez kterých se e-neschopenka neobejde. To jim, stejně jako jejich práci s vedením neschopenek, nikdo nehradí, vše dělají zadarmo. Pokud se s ČSSZ na úhradě nedohodneme, zažalujeme ji,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si ale systém chválí. V pondělí se některé ordinace potýkaly s technickými výpadky a problémy měli lékaři, kteří posílají e-neschopenky bezplatně přes portál ČSSZ.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Jak hodnotíte zavedení e-neschopenky vy? Je to, nebo není, ušetření papírování pro lékaře? Jaká je úroveň digitalizace ve zdravotnictví? A je digitalizace nezbytná?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.