Karenční doba platí. Chceme ale garance ministerstva k e-neschopence, říká poslankyně Maxová (ANO)

5. duben 2019

V současné vládní koalici panuje napětí kvůli zrušení karenční doby. První tři dny nemocenské by měli zaměstnavatelé proplácet od poloviny letošního roku. Hnutí ANO ale podmiňuje toto opatření spuštěním povinných elektronických neschopenek od ledna 2020. To však odmítá nejen ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Je červencový termín zrušení karenční doby v ohrožení?

„Zákon je schválen, takže si nedokážu představit, jak by vše šlo legislativně odsunout. Také není žádná věcná vazba mezi proplácením nemocenské od prvního dne a používáním e-neschopenky,“ uvedla v pořadu Pro a proti místopředsedkyně výboru pro sociální politiku za ČSSD Alena Gajdůšková.

Ministerstvo i Česká správa sociálního zabezpečení jsou prý připraveni. „Bohužel se v Poslanecké sněmovně zdržely zákony, které měly připravit legislativní rámec e-neschopenek. Česká správa dnes říká, že pokud nebyly novely ošetřeny do 31. 3. tohoto roku, tak není možné 1. etapu technicky zvládnout.“

Karenční doba je pro nás nepřekročitelná, lidé už na to čekají, tam by se nic měnit nemělo. E-neschopenka v roce 2020 by měla být průchozí. Rád bych slyšela od paní předsedkyně, jestli termín zavedení e-neschopenky 1. 1. 2020 podpoří, tak aby mohlo vše bez problémů naběhnout.
Alena Gajdůšková

Politička připomněla pozměňovací návrh poslance Sklenáka (ČSSD), který spojuje obě etapy a sjednocuje termíny. „Pak by e-neschopenka v plném rozsahu měla platit od příštího roku, což se stihnout dá a vše je připraveno.“

„Já nezpochybňuji e-neschopenku. Ta je přínosná a když se zavede plošně, bude to dobře. Ale určitě není vazba mezi ní a výplatou nemocenské dávky. Výplatní termíny jsou dané a běží,“ upozornila Alena Gajdůšková (ČSSD).

Chceme garance

„Vše bude záležet na postoji sociální demokracie... V žádném případě neusilujeme o zrušení karenční doby... Jen chceme, aby ministerstvo i ČSSZ zrychlilo přípravy tak, aby vše bylo co nejdříve funkční a vyhovující lékařům i zaměstnavatelům,“ vysvětlila předsedkyně výboru pro sociální politiku za ANO Radka Maxová.

Ta žádá, aby se k celé věci postavila ministryně Maláčová čelem. „Dala na to slovo, že e-neschopenka bude, a my teď chceme garance. Má spoustu výhod pro zaměstnavatele, ČSSZ, ale i pro zaměstnance.“

Určitě nebudeme vyvolávat diskuzi o zrušení karenční doby, zákon je odsouhlasen. Jen chceme, aby platilo i to naše, a to i vzhledem k tomu, že se e-neschopenkou velmi urychlí vyplácení nemocenských dávek. Proto také tlačíme ČSSZ, aby co nejrychleji zavedla plně funkční e-neschopenku.
Radka Maxová

Poslankyně se obává, že zrušením 1. etapy bude kompletní e-neschopenka fungovat se spožděním. „Může se stát, že ČSSZ nebude mít krytí v rámcových smlouvách se současnými dodavateli, pak bude muset soutěžit... a tady máme stále pochybnosti.“

„My jsme diskuzi na klubu ještě neuzavřeli, protože oba tisky, které se týkají e-neschopenky, jsou pevně zařazeny. Uvidíme, jak se projednají a načtou pozměňující návrhy...  Snažíme se získat záruku i v rámci koaličních jednání,“ konstatovala Radka Maxová (ANO).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.