HLASUJTE: Byli byste pro zrušení školních domácích úkolů?

24. duben 2019
Radiofórum

Vědci z ekonomického institutu Cerge počítali, kolik času děti nad domácími úkoly stráví, a srovnávali s dalšími zeměmi. A výsledek? Češi tráví nad úkoly průměrně mnohem míň než ostatní.

Mají být domácí úkoly dobrovolné? Bez procvičování si děti některé základní dovednosti neosvojí

Domácí úkoly

Domácí úkoly nepovažují odborníci ani zástupci škol za zásah do soukromí rodin.

Srovnávací studie porovnávala zatížení dětí domácími úkoly ve 4. a 8. třídách. Čtvrťáci tráví nad domácím úkolem z jedné vyučovací hodiny 13 minut, u osmáků je to ještě o čtyři minuty míň. Oba časy jsou ale pod průměrem, který naměřili v dalších zemích.

„Frekvence zadávání domácích úkolů v České republice patří spíš k těm nižším a zátěž zadaného úkolu spíše k velice nízkým. Ve čtvrtých třídách Česká republika patří k zemím s nižší zátěží, v osmých třídách dokonce s nejnižších zátěží ze všech zemí, které jsou v datech k dispozici,“ tvrdí ekonom Daniel Münich.

Přitom rodiče často učitelům vyčítají, kolik má jejich potomek zase domácích úkolů.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Mají podle vás děti na základní škole hodně domácích úkolů? Pomáháte svým dětem s domácími úkoly? Kolik času denně věnují děti úkolům? Měli by se domácí úkoly zrušit?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související