Historicky poprvé papež vyzval farnosti, aby promluvily až do těch nejvyšších pater církve, říká šéfredaktorka Katolického deníku

19. únor 2023

Debata Vertikály se vrací k nedávno skončené kontinentální synodě katolické církve v Praze. Setkala se tu pestrá společnost zástupců biskupských konferencí z různých zemí Evropy. Pražská synoda je významným milníkem v ambiciózním projektu papeže Františka, který vyzval už v roce 2021 katolíky z celého světa, aby se vydali synodální cestou.

Co to znamená? A jak tento apel chápou lidé ve farnostech? Jaká témata rezonují v diskusích lidí, kterým není papežova výzva lhostejná? Tyto a další otázky v debatě Vertikály. Moderuje Eva Hůlková.

Nikaragujský soud odsoudil biskupa Álvareze k 26 letům vězení. Je prvním odsouzeným biskupem od Ortegova návratu k moci. To je téma první části Vertikály. Mluvit budeme o tom, že portugalské katolické církvi slouží nejméně sto kněží, kteří jsou podezřelí ze sexuálního zneužívání. Uvedl to šéf vyšetřovací komise. A hnutí Haré Kršna zvažuje posílení role žen. Moderuje Adam Šindelář.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související