Helena Illnerová: Časový řád

4. březen 2011
Vstupte!

Dnes vám ještě nabídneme reprízu staršího Vstupte! prof. Heleny Illnerové, ale už za měsíc se můžete těšit na dubnové premiérové setkání.

Známe již mechanismus nastavování savčích biologických hodin příjmem potravy? Jak komunisté bojovali s genetikou jako s reakční vědou a co nám dnes smířlivého nabízí epigenetika... Cestování do dalekých krajin a rychlé přizpůsobení se tamnímu času. Jaro je tady, ale jak jeho příchod zaznamenají savci v přírodě? Taková jsou dnešní témata autorského Vstupte!

Helena Illnerová se narodila 28. prosince 1937 v Praze. V roce 1961 ukončila studium chemie (specializace biochemie) na Přírodovědecké fakultě UK a v roce 1967 získala titul RNDr. Interní vědeckou aspiranturu obhájila ve Fyziologickém ústavu AV ČR, kde pracuje jako vědecký pracovník dodnes. Přednáší také chronobiologii na Přírodovědecké fakultě UK.

Od roku 1993 pracovala v Akademické radě AV ČR ve funkci místopředsedkyně Akademie. V letech 2001–2005 byla předsedkyní Akademie věd.

Prof. Helena Illnerová - cyklistka

Hlavním oborem současného zájmu prof. Illnerové je časový program savců včetně člověka, tj. řízení a molekulární mechanismy denních rytmů a rytmů sezonních a jejich synchronizace s vnějším dnem.

Poslechněte si také další autorské Vstupte! prof. Heleny Illnerové:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.