Gita Zbavitelová: Politický obchod Izraele s Ruskem – uznání Sputniku za toleranci náletů v Sýrii

30. říjen 2021

Půldruhého roku nesměli do Izraele zahraniční turisté, aby ještě víc nezhoršili tamější epidemii koronaviru. V září se země otevřela menším turistickým skupinám, jejichž pohyb se dá sledovat, ale individuální návštěvníci do země dál nesměli.

Teď se to konečně změní a od prvního listopadu budou moct přijíždět lidé ze zemí neoznačených červeně, kteří dostali druhou dávku vakcíny před méně než šesti měsíci anebo dávku třetí, od které uplynul nejméně týden. I tak ale musí předložit negativní test provedený nanejvýš 72 hodin před odletem, absolvovat další po příletu do Izraele a pak počkat v izolaci na výsledek. Kdo předpisy nesplní, bude vyhoštěn; cizinec s padělaným potvrzením dostane pětiletý zákaz vstupu do země, a kdo nedodrží povinnou izolaci, nebude do Izraele smět tři roky.

Čtěte také

Přestože vláda premiéra Naftaliho Beneta tvrdila, že bude uznávat jen očkování látkami schválenými lékovými orgány Spojených států, Evropské unie a Světovou zdravotnickou organizací, povolila tento týden i ruský Sputnik. Je to zásadní odklon od dosavadní praxe a porušení úzkostlivé opatrnosti, navíc v době, kdy má Rusko rekordní počet nakažených i mrtvých a naočkována je jen třetina obyvatel. Izrael tak de facto uznal neschválenou vakcínu, o jejíž účinnosti, klinických datech i výrobních podmínkách odborníci pochybují. Dokonce bude muset upravit svou legislativu, která u vakcín striktně vyžaduje schválení FDA, EMA nebo WHO.

Setkání s Putinem

Premiér Benet se jen pár dní před oznámením vrátil z Ruska, kde v Soči jednal s prezidentem Putinem. Rozhovory byly tak uspokojivé, že svůj pobyt dokonce prodloužil a vrátil se s tím, že se s ruským prezidentem dohodl na všem, na čem chtěl. Jedním z výsledků je i to, že Izrael zaplaví obyvatelé epidemiologicky nebezpečné země, naočkovaní vakcínou, kterou ještě žádný seriózní odborný orgán na světě neschválil.

Byl to obyčejný politický obchod. Benet potřeboval Putinův souhlas s pokračujícími izraelskými nálety na íránské pozice a zbrojní sklady v Sýrii. Jeho předchůdce Benjamin Netanjahu ruskou podporu dlouho měl, ale v roce 2018 Moskva připsala Izraeli vinu za incident, při kterém syrská protivzdušná obrana během izraelského náletu omylem sestřelila ruský letoun s patnácti lidmi na palubě, a podpora bombardování ochladla. A i když se vztahy časem zlepšily, Moskva dál izraelské útoky kritizovala.

Čtěte také

Po Benetově návštěvě v Soči ale mají údajně zelenou – výměnou za uznání Sputniku. Izrael je očkovacím průkopníkem, jeho výsledky v boji proti epidemii sleduje celý svět a jeho přijetí Sputniku tak podle Putina posílí nevalnou pověst vakcíny, kterou odmítá i většina Rusů. Přitom souhlas s izraelskými nálety nemusí vydržet, jestli se to Putinovi přestane hodit. Moskva podle nejmenovaných zdrojů listu Ha‘arec na Izrael tlačila – uznání Sputniku chtěla už dříve, například nedávno výměnou za pomoc s propuštěním Izraelky, která přešla hranice do Sýrie a skončila ve vězení. Izrael tehdy koupil ruské vakcíny za jeden a půl milionu dolarů a daroval je Damašku.

Rusové naočkovaní Sputnikem budou smět do Izraele od 15. listopadu, ale budou mít ztížené podmínky. Na rozdíl od ostatních turistů očkovaných mezinárodně uznávanými vakcínami budou muset kromě předložení negativních testů před odletem a po příletu absolvovat i zkoušku protilátek, a pokud je nebudou mít, budou muset buď do karantény, nebo zpátky do Ruska.

Z diplomatických důvodů Izrael uznává i čínské vakcíny Sinopharm a Sinovac, ale ty aspoň schválila WHO „k nouzovému použití“. I jejich uznání má diplomatické důvody – Izrael s Čínou pěstuje vřelé vztahy, které velmi znepokojují Spojené státy.

Další vlna na ústupu

Uvolnění restrikcí pro zahraniční turisty přichází v době, kdy v Izraeli opadá čtvrtá vlna koronaviru. Trvala tři měsíce a v zemi s jen o málo menší populací než Česko přibývalo na jejím vrcholu přes 10 tisíc nových případů nákazy denně, přestože naočkováno dvěma dávkami je 62% lidí a třemi 43%. Izrael také brzy začne očkovat i děti od pěti do jedenácti let – to ostatně tento týden doporučil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V izraelských nemocnicích sice během čtvrté vlny nebylo tolik vážně nemocných jako dnes u nás, ale od července zemřelo 1500 lidí a celkový počet mrtvých překročil 8 tisíc. Dnes je nových případů okolo 600 denně a množství těch vážných v nemocnicích kleslo poprvé po deseti týdnech z více než 700 pod 300. Tři čtvrtiny vážně nemocných pacientů v nemocnicích tvořili neočkovaní lidé. Vakcínu stále nemá na 650 tisíc Izraelců, kteří by se očkovat měli. Jejich počet ale klesl – v době, kdy se začala šířit mutace delta, bylo odmítačů skoro půldruhého milionu.

Někteří izraelští experti se bojí, aby s příjezdem turistů počet nakažených zase nestoupl. A bývalý generální ředitel ministerstva zdravotnictví, profesor Gabi Barbaš, se netají obavami z Rusů naočkovaných Sputnikem, o jehož spolehlivosti pochybuje, ale i ze sílící epidemie v Rusku. 

Gita Zbavitelová

Izrael ještě z vítězství nad čtvrtou vlnou nejásá a varuje, že roušky ve vnitřních prostorech budou povinné celou zimu. V zemi je už několik případů nové mutace delta a kdo ví, co ještě přinese Sputnik.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související