Gita Zbavitelová: Co bude Joe Biden znamenat pro Izrael a Palestince?

11. listopad 2020

Na Blízkém východě panují ze zvolení Joea Bidena prezidentem smíšené pocity. Pro Izrael představoval Donald Trump splněný sen.

Odstoupil od jaderné dohody s Íránem a uvalil na něj tvrdé sankce, uznal Jeruzalém za izraelské hlavní město, přemístil tam americké velvyslanectví, uznal Golanské výšiny za izraelské území a připravil mírový návrh, který Izraeli umožňoval anektovat třetinu Západního břehu Jordánu i část východního Jeruzaléma.

Čtěte také

Trump také nechal zlikvidovat nebezpečného velitele íránských Revolučních gard Kásema Solejmáního a zprostředkoval dohody o normalizaci vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Súdánem. Trumpův význam pro Izrael byl obrovský. Není divu, že jeho znovuzvolení podporovaly dvě třetiny Izraelců.

Joe Biden tak velkorysý nebude, i když nemá v plánu zrušit všechny Trumpovy kroky – přinejmenším nehodlá přestěhovat ambasádu zpátky do Tel Avivu a zřejmě také neodvolá uznání Golan.

Pro Izrael i arabské země, které mají z íránské atomové zbraně stejné obavy, je nejhorší noční můrou Bidenův záměr obnovit americký podpis pod mezinárodní dohodou o íránském jaderném programu.

Joe Biden a změny na Blízkém východě

Čtěte také

Teherán po Trumpově odstoupení od smlouvy začal její ujednání porušovat a značně se přiblížil bodu, kdy dokáže vyrobit jadernou zbraň během několika měsíců. Podle Bidenových poradců však obnova podpisu nebude automatická a Biden bude mít podmínky. To ale nikterak nezmenšuje obavy Izraele a Bidenovo rozhodnutí tak zvýší pravděpodobnost izraelského úderu na íránské jaderné továrny.

Podle různých zdrojů Trump před svým lednovým odchodem z Bílého domu plánuje kroky, které jeho dosavadní postup stvrdí a ztíží Bidenovi jeho změnu. Údajně plánuje vyhlašovat každý týden nové protiíránské sankce.

K Bidenovi vzhlížejí s nadějí pouze Palestinci, k nimž Trump zaujal nejtvrdší postoj ze všech amerických prezidentů. Od uznání Jeruzaléma za izraelskou metropoli palestinská samospráva Trumpovu vládu bojkotuje a odmítá jednat o vlastním státě i spolupracovat s Izraelem.

Čtěte také

Trump jako první americký prezident samosprávu potrestal za podporu terorismu a zastavil jí veškerou finanční pomoc a zrušil její zastoupení ve Washingtonu. Přestal přispívat i Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky.

Joe Biden má v plánu všechny Trumpovy kroky vůči Palestincům zvrátit a obnovit spolupráci, finanční pomoc i palestinské zastoupení v Americe. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás proto vyjádřil ochotu obnovit vztahy i spolupráci s Izraelem a znovu jednat o míru – ale pouze od bodu, kde jednání skončila za Baracka Obamy.

Biden navíc „musí“ vrátit americké vyslanectví do Tel Avivu a odvolat Trumpovo uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. To ale Biden neudělá, a tak je otázka, jestli bude Abbásovi stačit obnova vztahů a finanční pomoci, anebo bude trucovat dál.

Gita Zbavitelová

Biden ale pravděpodobně odloží Trumpův mírový návrh, který Palestinci odmítli. Vzhledem k obtížné situaci na americké půdě však izraelsko-palestinský konflikt jistě nebude Bidenovou prioritou.

S nástupem Joea Bidena se změní celý Blízký východ, ale řada kroků Donalda Trumpa zůstane natrvalo. Na rozdíl od jiných oblastí měla jeho politika vůči Izraeli a Palestincům velmi pozitivní dopad.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.