Gita Zbavitelová: Boje mezi Hamásem a Izraelem a ohrožená soutěž Eurovize

7. květen 2019

Nejnovější, za poslední rok už šestý konflikt mezi Pásmem Gazy a Izraelem byl nevyhnutelný a předvídat se dala i chvíle, kdy vypukl – před mezinárodní písničkovou soutěží Eurovize. Nedostatečné izraelské odvety proti neustálým provokacím hnutí Hamás, jež Gazu ovládá, zcela zrušily odstrašující účinek, který měla poslední válka v roce 2014.

Hamás tak v posledním roce organizuje pravidelné narušování hranic a víceméně symbolické odvetné bombardování ho v pokračování násilností jen utvrzuje. Několik neoficiálních příměří zprostředkovaných Egyptem během posledních měsíců Hamás nikdy nedodržel a nesplnil izraelský požadavek, aby zastavil násilí u hranic a vypouštění zápalných balonů.

Gita Zbavitelová: Palestinské samosprávě hrozí finanční krach – vlastní vinou

Palestinský prezident Mahmúd Abbás na zasedání vládního kabinetu v městě Ramalláh

Nedlouho před plánovaným červnovým zveřejněním Trumpova plánu řešení izraelsko-palestinského konfliktu se palestinská samospráva Mahmúda Abbáse dostala do těžko udržitelné finanční situace.

Hnutí protesty jen zmírnilo, ale vláda premiéra Benjamina Netanjahua byla kupodivu spokojená, a občas dokonce Hamásu splnila nějaký požadavek. Jejím nejhorším rozhodnutím však bylo před půl rokem povolení umožňovat Kataru, aby do Gazy jednou měsíčně přivážel 15 milionů dolarů v hotovosti. Hamás se namlsal a chce víc.

Tvrdší odveta

Nejnovější konflikt však vyvolala druhá největší teroristická skupina v Gaze, Íránem financovaný Islámský džihád, který se snaží jakýkoli klid zbraní překazit. Jeho ozbrojenci v pátek zranili dva izraelské vojáky u hranic a Izrael při následné odvetě zabil dva Palestince. V sobotu ráno pak všichni teroristé v Gaze spustili mohutnou raketovou palbu.

Organizace Hamás a Islámský džihád odpálily během dvou dnů na Izrael okolo 700 raket, vůbec největší množství za 48 hodin. Zabily čtyři Izraelce, první oběti ostřelování od roku 2014, a přes 200 dalších lidí zranily.

Gita Zbavitelová: Definitivním vítězem izraelských voleb je Netanjahu

Izraelské volby

Výsledek předčasných voleb v Izraeli zklamal miliony odpůrců premiéra Netanjahua, kteří doufali ve změnu stylu vládnutí.

Izraelská odveta byla mnohem tvrdší a agresivnější než ty dřívější, přestože Netanjahu si konflikt nepřál o nic víc než předtím – tentokrát kvůli nadcházejícímu Dni památky padlých vojáků a Dni nezávislosti, ale především soutěži Eurovize, která má proběhnout příští týden v Tel Avivu. Teroristé pohrozili, že ji zmaří, což byl důvod ráznější izraelské reakce.

Armáda provedla přes 350 úderů na teroristické cíle a zničila oběma skupinám řadu zbrojních skladů, vojenských základen a podzemních bunkrů, ale i jeden útočný tunel a továrnu na výrobu raket. Tentokrát útočila i na civilní objekty, kde se podle ní nacházela velitelská a zpravodajská centra teroristů, nebo na bydliště velitelů skupin.

Rovněž po několika letech obnovila cílené atentáty a zabila dva velitele Hamásu, včetně muže, který do Gazy přivážel peníze z Íránu. Na rozdíl od předchozích náletů, kdy se Izrael vyhýbal lidským ztrátám, zabil 29 Palestinců, včetně nejméně 11 členů obou teroristických uskupení, a způsobil jim obrovské škody.

Boj nekončí…

Přesto to bylo málo. Příměří přišlo už v pondělí a operace k obnovení odstrašujícího účinku nestačila. I když o klid zbraní požádal Hamás, schopnost útočit teroristé neztratili a chuť se jim taky brzo vrátí. Konflikt vůbec nic nevyřešil. A Islámský džihád pohrozil Izraeli nejen útoky na dějiště soutěže Eurovize, ale i na jaderný reaktor v Dimoně nebo Ben-Gurinovo letiště u Tel Avivu.

Jan Fingerland: Faraonizace Egypta ve jménu demokracie

Egypťané hlasují o ústavních změnách, které by umožnily prezidentovi Sísímu zůstat u moci do roku 2030

V roce 2014 byl Abdal Fattáh Sísí zvolen prezidentem 92 procenty voličů a vloni dokonce 97 procenty. Teď se pro prodloužení jeho mandátu v referendu vyjádřilo méně než 89 procent.

Obě skupiny mají raket stále dost, včetně střel dlouhého doletu. Jak řekl vůdce největší izraelské opoziční strany Modrobílá Beny Ganc, „vládě se jen povedlo nás nasměrovat k dalšímu konfliktu“. S příměřím nesouhlasí ani desetitisíce obyvatel izraelského jihu, kteří raketovými útoky trpí nejvíc.

Když klid zbraní vyjednaný Egyptem vstoupil v platnost, obě strany jako vždy oznámily vítězství a prohlásily, že boj nekončí. V případě Izraele je to však nepravděpodobné – vláda se naopak chystá povolit další katarskou finanční odměnu teroristům, aby je uchlácholila, ale Hamás ji bude opět považovat za projev slabosti a strachu Izraele z dalších raket. Kromě čtyř mrtvých Izraelců a tří desítek Palestinců dvoudenní konflikt vůbec nic nezměnil. Stejné zůstávají i požadavky Hamásu – rozšíření rybolovné zóny, zvýšení objemu zboží dováženého do Gazy a především pokračování katarských finančních výplat.

Gita Zbavitelová

Soutěž Eurovize, na jejímž úspěšném průběhu Izraeli nesmírně záleží, je ve stejném ohrožení jako před týdnem. Budou ji zřejmě provázet i protiizraelské protesty a provokace propalestinského hnutí BDS (zkratka „bojkotu, stažení investic a sankcí“), které chce Izrael co nejvíc mediálně poškodit. Očekávat lze i pokusy jeho stoupenců o přerušení soutěže. Drsné vydírací kampani tohoto hnutí však nepodlehla ani jediná země a účast v soutěži nikdo neodřekl.

Izrael věnoval až 10 % celkových nákladů na tuto událost, na její bezpečnost. Protiizraelské aktivisty zvládnout může, ale teroristy v Gaze zadržet neumí. Průběh Eurovize ukáže, nakolik se vládě povedlo odradit je od záměru soutěž narušit. I kdyby to však neudělali, další násilnosti a rakety na sebe nedají dlouho čekat.

autor: gzb
Spustit audio