Gigantický pták z ostrova hobitů

20. prosinec 2010
Monitor

Indonéský ostrov Flores má další senzační nález. Po boku miniaturních lidí na něm žili „přerostlí“ čápi marabu.

S objevem miniaturního druhu člověka Homo floresiensis alias hobita je neodmyslitelně spojena jeskyně Liang Bua. Právě v ní byla v roce 2003 nalezena lebka metr vysokého člověka, která rozpoutala mediální smršť i hádky odborné veřejnosti. Nyní jeskyně vydala další unikátní nález: dvojice vědců ze Smithsonova muzea přírodních dejin ve Washingtonu a z Národního archeologického centra v Jakartě zde ve vrstvě staré 20 000 až 50 000 let objevila kosterní pozůstatky obrovského čápa marabu. Pták měřil na výšku 180 cm a zcela po zásluze proto dostal vědecké jméno Leptoptilos robustus. Vážil kolem 16 kg a pohyboval se převážně po zemi, ale byl schopný letu.

Výsledky analýzy kostí naznačují, že z žijících marabuů je čápovi z ostrova Flores nejblíže příbuzný marabu indický (Leptoptilos dubius). Ten se stejně jako dva další druhy živí jako mrchožrout, schopný ulovit i malou živou kořist. Leptoptilos robustus v ostrovním ekosystému zřejmě vyvažoval nedostatek velkých dravých savců. Dospělí jedinci Homo floresiensis byli vysocí pouhý metr a není obtížné si představit, že děti hobitů mohly být pro obřího čápa snadnou kořistí. Nic takového nálezy z ostrova Flores zatím nedokládají. Objev nového druhu pravěkého marabu však zajímavě dokresluje ostrovní svět, ve kterém se miniaturní lidé potkávali s obřími varany a krysami, nebo naopak trpasličími slony.

Marabu indický (Leptoptilos dubius)

Zdroj: Zoological Journal of the Linnean Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.