George Bush starší by se do dnešní doby nehodil, shodují se Pehe i Fištejn

5. prosinec 2018

Spojené státy americké se v úterý loučí se svým 41. prezidentem Georgem Herbertem Walkerem Bushem. Poslední cesta hlavním městem a začátek smutečního obřadu proběhne od 17. hodiny (SEČ). Američané mají den státního smutku, zavřené budou úřady, soudy odkládají případy a Kongres svá hlasování.

Jako prezidenta ho charakterizovaly rozvážnost a opatrnost, často byl kvůli tomu dokonce terčem vtipů. Analytik a někdejší poradce senátora Johna McCaina Richard Fontaine ale došel k závěru, že právě část této opatrnosti by se nyní Spojeným státům dost hodila. S tím ale nesouhlasí novinář Jefim Fištejn, ani politolog a ředitel New York University Prague Jiří Pehe.

Do dnešní doby by se nehodil

Lucie Priknerová: Pilot s duší aristokrata a 41. prezident USA, takový byl George Bush starší

George Bush byl 7. listopadu 1984 znovu zvolen do funkce viceprezidenta v Houstonu v Texasu

George Herbert Walker Bush, známý jako Georg Bush starší, zemřel ve věku 94 let.

„Nemyslím si, že by se do dnešní doby víc hodil prezident typu George Bushe staršího. Opatrný a rozvážný prezident není to, co bychom dnes potřebovali. Spíš víc chytré a vynalézavé politiky. To ano,“ říká Jefim Fištejn.

Publicista si všiml ještě jedné věci: „Žádnému ze zemřelých amerických prezidentů se nedostalo tak neuvěřitelné pocty jako Bushovi. Tolik nekrologů… Americké média dokonce píší o válce nekrologů, což je věc takřka nevídaná. Vysvětluji si to tak, že i nekrolog dnes hraje roli ve vnitřní politice,“ dodává Fištejn.

Kde není poptávka...

Zdrženlivost a opatrnost nepovažuje za žádoucí vlastnosti současné hlavy USA ani politolog Jiří Pehe. „Nevím, jestli by se politik typu Bushe staršího, jako politikus, opravdu hodil. Jistá umírněnost v mezinárodních vztazích je jistě na místě. Zvlášť pokud převládá pocit, že se světový pořádek, který tady dlouho existoval, hroutí,“ myslí si. Jenže není po ní ani poptávka.

Čtěte takéPohřbu Bushe staršího se zúčastní i Trump. Na den předtím vyhlásil státní smutek

„Takovým druhem politika je jeho syn Jeb Bush a vůbec neuspěl. Musíme brát v úvahu, že se změnila doba a poptávka, přinejmenším v Republikánské straně, prostě nebyla,“ dodává Pehe. Dnešní svět je jiný než za doby George Bushe staršího. „Dnes by asi 41. prezident nebyl tím správným člověkem, který by mohl úspěšně řešit problémy, se kterými se potýkáme.“

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související