Erik Best: Většina Američanů je připravená, že další prezident bude skutečný Bush. A že se půjde válčit

16. červen 2015

Obama je zbabělec a Bushovi to uměli vždycky. Američani jsou připravení jít válčit do Evropy, potřebují k tomu jen „svého“ prezidenta. Rozhodnou nakonec zbraně a válečná krize na Blízkém východě prezidentské volby?

Třetí z rodinného klanu Bushů včera oficiálně přiznal kandidaturu na prezidenta. Při své nedávné návštěvě Varšavy prohlásil, že se chce zasadit o posílení přítomnosti Američanů v Evropě. Pentagon na to reagoval plánem na rozmístění tanků a těžké vojenské techniky až pro 5000 vojáků v pobaltských zemích a v dalších několika východoevropských státech.

„Většina Američanů je už připravená na to, že dalším prezidentem bude skutečný Bush. Že půjdeme více do válek a že ta politika bude jasnější a nebude tak těžko pochopitelná jako ta současná Obamova,“ myslí si Erik Best.

Běžný Američan chce válčit

„Američani to samozřejmě nepřiznají. V průzkumech řeknou, že jsou proti válkám. Ale když si vezmete, že George Bush měl před několika lety mizerné preference a teď ho už více než 50 % vidí pozitivně, tak ta změna už tam je patrná.“

Navíc podle nedávných průzkumů by skoro 60 % Američanů šlo do války, kdyby byl napadený členský stát NATO. „A to podle mě skoro žádný Američan ani neví, kde je Estonsko, ale přitom jsou připravení jít do boje a bránit ho. Američani berou války jinak než Evropané,“ shrnuje americký novinář.

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 8 (12.06.2015)

Obama je Bush light

Obama sice chtěl mít míň vojáků a menší angažovanost, ale zároveň víc válek. „Obama je vlastně takový Bush light,“ glosuje Best. I když ale Obama do určité míry jen pokračuje v Bushově politice v odlehčené verzi, začínají ho mít Američani dost. Obamu považují za zbabělce.

A do toho přišel Jeb Bush s rétorikou: „Přece nebudeme pokračovat v té levičácké politice!“ Podle Besta tak má Jeb Bush velkou šanci se prezidentem skutečně stát. Jestli bude dobrým prezidentem, to je něco úplně jiného.

Čtěte také

Voliči v USA jsou snáze ovlivnitelní než ty v ČR. Bush má za sebou velkou mašinérii. Už si najal nejlepší politology a nejspíš na to bude mít i nejvíc peněz. A navíc má asi nejlepší „name recognition“, tedy jeho jméno v Americe zní, je nejznámější.

Jeb, ten chytřejší Bush

„Já si ani nevybavuju, jak vypadá jeho nejvážnější republikánský protikandidát. To je velká výhoda. Stačí říct, že Jeb Bush je ten chytřejší bratr,“ říká novinář. Navíc se očividně snaží distancovat od bratra George a spíš zdůraznit vztah k otci, který je pořád oblíbený i třeba v Německu nebo v Polsku.

„Jeb Busch nakonec bude zvolen prezidentem,“ sází Best. „Jeho evropská návštěva byla z toho hlediska významná, protože byl přijat skoro jako prezident. Stejně jako Obama, když byl poprvé v Evropě.“

Je možné, že Jebovi bude s blízkovýchodní politikou radit George Bush jr.? Souhlasí Best s větším zapojením USA do válek? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Erik Best , rota
Spustit audio