Fyzikální cirkus 2008 - Vzhůru na Mars

5. březen 2008

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by asi bylo postavit si vlastní družici? Nebo třeba kosmickou sondu plnou vědeckých přístrojů, kterou vynese do vesmíru raketa a jejímž cílem bude přistání na povrchu jiné planety? Pokud ano, určitě tušíte, jak velké obtíže by vás na cestě do vesmíru provázely.

Tyto problémy museli překonat i konstruktéři prvních raket, kteří na počátku měli jen minimum znalostí. I když je to v dnešní době téměř neuvěřitelné, velice často začínali právě u jednoduchých modelů, na jejichž základě navrhovali složitější přístroje. Pokud byste se chtěli alespoň na chvíli vžít do role těchto vědců a techniků, pak máte možnost tak učinit v rámci netradiční soutěže "Fyzikální cirkus 2008 - Vzhůru na Mars". Jak už název napovídá, bude letošní ročník ve znamení průzkumu planety Mars. Také z tohoto důvodu bude celá akce probíhat ve Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně.

Rakety a marsovská vozítka

Fyzikální cirkus je soutěží především v experimentální fyzice. Je určen zejména pro studenty středních škol, kteří budou své dovednosti poměřovat hned ve dvou disciplínách. Tou první je konstrukce rakety poháněné stlačeným vzduchem a vodou. Ke stavbě může být použita pouze standardní PET láhev a úkolem všech soutěžních týmů je udržet jejich raketu co nejdéle ve vzduchu. Po zkušenostech z minulého roku lze říci, že nebude nouze o netradiční a krkolomné starty ve vertikálním i horizontálním směru nebo pozvolná přistání na důmyslných padácích. Je jasné, že inspirací pro jednotlivé konstruktéry jsou starty a přistání skutečných raket. A právě o to při Fyzikálním cirkusu jde! Jeho cílem je totiž zábavná fyzika v praxi.

Druhá soutěžní disciplína je spojena s průzkumem vzdálených planet. V tomto případě mají studenti za úkol zkonstruovat vozítko poháněné obyčejnou pastičkou na myši. Že to zní poněkud šíleně? Možná vás to překvapí, ale i pastička může sloužit jako jednoduchý pohon, který dodá vozítku dostatek energie pro překonání vzdálenosti mnoha metrů. Aby to však soutěžící neměli tak jednoduché, budou se vozítka pohybovat po povrchu z jemného písku, který bude simulovat podmínky panující na planetě Mars. Zvítězí vozítko, které projede vytyčenou třímetrovou dráhu co nejrychleji.

Vlastní soutěž proběhne v sobotu 26. dubna 2008 od 10.00 do 17.00 hodin v prostorách brněnské hvězdárny na Kraví hoře - pod záštitou rektora Masarykovy univerzity, primátora města Brna a ředitele České kosmické kanceláře. Pro vítězné týmy je samozřejmě připravena i celá řada věcných cen.

Fyzikální cirkus 2008 - Vzhůru na Mars

Těšit se můžete i na bohatý doprovodný program. Za hezkého počasí bude probíhat pozorování Slunce a planety Venuše, nebudou chybět netradiční fyzikální experimenty v podání skupiny ÚDiF (Úžasné Divadlo Fyziky) a připravena je krátká přednáška konstruktérů české amatérské družice CubeSat. Pod umělou oblohou planetária navíc můžete shlédnout pořad "Ve stavu beztíže". Snadno si tak uděláte představu o tom, jak fantastických úspěchů již lidé na poli průzkumu sluneční soustavy dosáhli.

Jak se přihlásit?

Zaujal vás Fyzikální cirkus 2008 a rádi byste se této akce zúčastnili aktivně? Pak určitě navštivte webovou stránku cirkus.hvezdarna.cz, kde se o celé akci dozvíte mnohem víc! Napsat lze také na adresu pisala@astronomie.cz, na kterou můžete zaslat i přihlášku do samotné soutěže.

autor: Jan Píšala
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.