Francii zahalil další písečný mrak ze Sahary, píše Le Monde

5. březen 2021

Za poslední měsíc se meteorologický úkaz opakuje už potřetí, podotýká list Le Monde. Minule se zrnka písku dostala až do jižní Skandinávie, zhruba před měsícem se objevila i v Česku.

Tentokrát se oblaka sépiové barvy posunovala z Korsiky k Alpám a německým hranicím. V kombinaci tlakové výše a kouře z komínů nebo výfuků se tak několik francouzských krajů ponořilo do mlhy. 

Čtěte také

Aby se písek dostal do Evropy, musí vítr vynést zrnka do výšky alespoň tří kilometrů.

Jižní vítr je pak může posunout i několik tisíc kilometrů daleko. Do troposféry se podle meteorologů dostanou ročně až tři miliardy tun písečných částic. Nejvíc ze Sahary, dalším zdrojem jsou ale pouště Namib nebo Gobi, případně Patagonie.

Podle nové lékařské studie pro Světovou zdravotnickou organizaci znamená písečný mrak zvýšené riziko pro osoby s dýchacími potížemi. Emise vzniklé spalováním jsou ale rozhodně škodlivější, píše Le Monde.

V Rosněftu další bývalý politik

Rusko posílá dalšího bývalého politika střední Evropy do dozorčí rady své ropné společnosti Rosněft.

Čtěte také

Všímá si toho třeba deník Der Standard. Kromě někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera má v radě usednout taky bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová. 

Rakouskou diplomacii vedla v letech 2017 až 2019 jako zástupkyně euroskeptických Svobodných. Kneisslová upoutala pozornost médií, když ještě jako ministryně pozvala na svou svatbu i ruského prezidenta Vladimira Putina. Přijel a taky si spolu během oslavy tančili.

Papež jako posel míru

Papež František odjíždí do Iráku. Cestu nepřekazily ani nedávné atentáty. Papež chce do země na řekách Eufrat a Tigris přijet jako posel míru. V deníku Le Figaro to vysvětluje někdejší vatikánský vyslanec v Iráku Fernando Filloni.

Čtěte také

Nejvyšší představitel římských katolíků chce uskutečnit plán, který vznikl už před šesti lety. Tehdy iráčtí křesťané, šíité nebo jezídi trpěli pod útlakem extremistů z organizace takzvaný Islámský stát. Papež chce být na blízku těm, na které svět zapomíná, tvrdí bývalý nuncius Filloni.

Třídenní cesta má podpořit zbývající skupiny iráckých křesťanů, aby svou vlast neopouštěli. To zdůrazňuje slovenský deník Postoj. A soustředit se na dialog s muslimy. 

Poprvé v dějinách se proto nejvyšší představitel římské církve setká s duchovním vůdcem šíitů velkým ajatolláhem. Za mír pro Irák se bude papež modlit taky ve městě Ur. Tam se podle Bible narodil Abrahám, kterého za praotce považují jak křesťané, tak židé i muslimové.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Jan Bumba a Lukáš Matoška, najdete v audiu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.