The Financial Times: Švédská vláda v ochraně seniorů proti covidu selhala, píše se ve zprávě vyšetřovací komise

16. prosinec 2020

Postup vlády šetřila vyšetřovací komise a o selhání se píše v předběžných závěrech, zjistil list The Financial Times. Strukturální problémy v boji s covidem-19 přispěly podle nezávislé komise k velkému počtu úmrtní mezi staršími lidmi.

Švédsko přistoupilo k pandemii jinak než zbytek Evropy. Formálně nevyhlásilo lockdown nebo nutnost nosit roušky, hranice nechalo otevřené a cestující, kteří do země přijeli, nemuseli zůstávat preventivně v karanténě, připomíná Financial Times.

Čtěte také

Vyšetřovací komise kritizovala například nedostatečný počet zaměstnanců v zařízeních pro seniory, opožděné zavedení testování v domovech a zákaz návštěv, který byl vyhlášen dlouhé týdny po vypuknutí pandemie.

Data ukazují, že 20 procent nakažených seniorů v domovech vůbec nevyšetřil lékař, a víc než třetinu z nich neviděla ani sestru. Ministryně sociálních věcí Lena Hallengrenová za to viní i předchozí vlády. „Nedostatky v péči o seniory mají kořeny v desítkách let nečinnosti,“ cituje ministryni deník Financial Times.

Už brzy bude na trhu i vakcína Moderny 

Američané by příští týden mohli mít k dispozici druhou vakcínu proti nemoci covid-19, a to od firmy Moderna. Jak píše deník The New York Times, Úřad pro kontrolu léčiv potvrdil účinnost látky, která má dosahovat až 95 procent.

Podle zdrojů listu ji hodlá schválit už v pátek. Vedlejší účinky jako horečka, bolest hlavy nebo únava, které se po podání objevily, jsou podle agentury nepříjemné, ale nejsou nebezpečné.

Čtěte také

Na rozdíl od společností Pfizer, která dodala svou vakcínu jako první, Moderna těžila z národního programu, který měl pomoct vyrobit očkovací látku co nejrychleji. Firma získala dotaci ve výši téměř 2,5 miliardy dolarů, což jí pomohlo nakoupit potřebné suroviny, rozšířit výrobu a zvýšit počet zaměstnanců o 50 procent, píše New York Times.

Mezi vakcínami je ale několik rozdílů. Ta od Moderny patrně dokáže zabránit rozvoji těžkého průběhu onemocnění, alespoň pro to existují silnější důkazy než u první vakcíny na americkém trhu.

Během testů vážně onemocnělo 30 dobrovolníků, všichni byli ve skupině, která dostala placebo. Mezi příjemci vakcíny nikdo těžký průběh neměl. Úřad pro kontrolu léčiv z toho vzhledem k nedostatku dat nechce vyvozovat nějaké závěry, uzavírá New York Times.

Maďarsko zakazuje adopci homosexuálů

Maďarským parlamentem prošel zákon, který znemožňuje homosexuálním párům adoptovat děti, informuje BBC. Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána předložila dodatek k ústavě, podle kterého mohou osvojit dítě jen sezdaní manželé. Výjimka platí pro nezadané příbuzné dítěte.

Čtěte také

Sňatek dvou lidí stejného pohlaví je v Maďarsku nelegální, popisuje BBC. Pokud ale jeden z partnerů zažádal o adopci sám za sebe, mohl si až dosud dítě osvojit.

Schválená novela ale definuje rodinu na základě manželského svazku a vztahu rodič-dítě, přičemž matka je žena, otec muž. Maďarská vláda tvrdí, že úpravy jsou nezbytné a vyžádaly si je „nové ideologické procesy na Západě“. Lidskoprávní organizace novelu kritizují.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související