Filip Nerad: Brusel se modlí za vítězství Bidena, Londýn za pokračování Trumpa

31. říjen 2020

„Poznal jsem Donalda Trumpa opravdu dobře. Proto se modlím za úspěch Joea Bidena,“ uvedl v létě bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. Příznačně to napsal na Twitter, který se stal hlavním komunikačním kanálem jeho amerického jmenovce.

Dnešní šéf evropských lidovců tak veřejně vyslovil to, co si myslí klíčoví představitelé Evropské unie, i když to z pochopitelných důvodů nemohou říct nahlas.

Čtěte také

Úřadování Donalda Trumpa v Bílém domě znamenalo výrazné ochlazení transatlantických vztahů, které pro Evropu představovaly jednu z jistot v poválečné éře. Jistota, že má starý kontinent Spojené státy na své straně, s Trumpem přestala platit. Zpochybnění dodržení spojeneckých závazků, vypovězení pařížské klimatické dohody nebo jaderné smlouvy s Íránem, pohřbení obchodní dohody TTIP a uvalování cel na evropské produkty. To jsou jen některé z kroků 45. amerického prezidenta, které Brusel, Berlín nebo Paříž jen těžce rozdýchávaly. K tomu je potřeba připočíst nevypočitatelnost Donalda Trumpa.

Předvídatelnost postojů spojence je něčím, co se v mezinárodních vztazích od nepaměti cení. S nástupem bývalého realitního magnáta do Oválné pracovny ale skončila. Jak trefně na summitu NATO v roce 2018 poznamenal jeden alianční činitel, jistotu Trumpova slova máte do jeho prvního tweetu. Dramatický průběh tohoto summitu to ostatně potvrdil.

Zájmy Velké Británie

Čtěte také

Nemožnost plně se spolehnout na Washington přinutila Evropu více spoléhat samu na sebe. Nejznatelněji se to projevilo právě v obraně, kde Evropská unie spustila vlastní vojenské programy a začala úžeji spolupracovat s NATO. Mnohé evropské státy výrazně navýšily své obranné výdaje a o nutnosti dávat víc peněz na armádu a bezpečnost se mluvilo častěji než kdy v minulosti – i když i to bylo důsledkem tlaku americké administrativy.

Od volebního úspěchu Joea Bidena si Unie slibuje, že se z USA stane opět ten starý dobrý spolehlivý spojenec, o kterého se bude moct opřít. Tedy takový, jakého si ještě pamatuje za prezidenta Baracka Obamy, kterému Biden dělal viceprezidenta. Demokratický kandidát také už slíbil, že pokud se dostane do Bílého domu, bude ctít všechny alianční závazky, vrátí se k plnění pařížské klimatické dohody i k jaderné smlouvě s Íránem, pokud ji samozřejmě bude Teherán dodržovat.

Na druhou stranu by bylo naivní očekávat, že s případným Bidenovým vítězstvím nastoupí do čela Spojených států politik, pro kterého budou transatlantické vztahy středobodem jeho zájmu. Ten se už v dobách Obamy přesouval do Asie a Tichomoří a už tehdy rostl americký tlak na to, aby evropští spojenci víc investovali do obrany a nevázali se jenom na pomoc USA. Nelze proto čekat, že eventuální úspěch Trumpova vyzývatele na tomto trendu něco změní.

Čtěte také

Evropská unie tak bude muset dál rozvíjet své vlastní schopnosti a aktivity, pokud si bude chtít udržet alespoň minimální relevantnost v mezinárodním dění. S Bidenem v čele Spojených států by ale měla na opačné straně Atlantiku čitelnějšího partnera, který bude na stejné lodi v pohledu na klimatickou politiku nebo na fungování mezinárodních organizací a smluv. Ani to by pro EU nebylo málo.

Trumpův konec v Bílém domě by naopak mohl představovat komplikace pro Londýn. Republikánský prezident se netajil podporou pro tvrdý brexitový kurz Borise Johnsona a oba politickým stylem si podobní lídři si vybudovali nadstandardní vazby. Britská vláda také velmi usiluje o uzavření obchodní smlouvy s USA a snažila se ji dojednat ještě do prezidentských voleb.

Filip Nerad

To vše by mohlo zvolením Bidena ztroskotat. Sympatie amerických demokratů se historicky váží k Irsku a brexitu nikdy nefandili. Jejich představitelé v čele s Bidenem už také varovali Londýn, že přes ně neprojde žádná obchodní dohoda s Británií, pokud kroky Johnsonova kabinetu poruší brexitovou smlouvu a ohrozí mírový proces v Severním Irsku. To by byla citelná rána pro plány Downing Street. Pokud se Unie modlí za volební vítězství Bidena, Londýn by tak měl za pokračování Trumpa.

Autor je analytik Českého rozhlasu

autor: Filip Nerad
Spustit audio