Fiala poslal migrantům velmi podobný vzkaz jako před lety Merkelová. Zvládneme to, říká Hronková z organizace bojující proti obchodu s lidmi

29. březen 2022

„Musíme se smířit s tím, že migrace je doprovodným jevem našeho života,“ říká Markéta Hronková, ředitelka neziskové organizace La Strada zabývající se prevencí obchodu s lidmi a vykořisťování. „Jsme hodně homogenní společnost, která se přece jen stále vzpamatovává z těch 40 let izolace. Žila jsem v zahraničí a vím, že v momentě, kdy přijde velká (migrační) vlna, tak to může být problém, ale pohyb lidí, národností je neustálý,“ doplňuje v pořadu Osobnost Plus.

„Základem je nepanikařit, protože absorpční schopnost například Evropy je obrovská. V tuto chvíli, kdy se přesouvaly miliony lidí – a myslím, že je to největší uprchlická krize od 2. světové války, navíc ve strašně krátkém časovém horizontu –, je to hrozně těžko zvladatelné. Ale je to zvládnutelné – a už jsme dokázali, že to zvládnout dokážeme,“ míní.

Musíme pracovat s tím, že může přijít ještě víc lidí. Ale je naší povinností se o ně postarat.
Markéta Hronková

Hronková připomíná i migraci kolem roku 2015 Evropa nakonec zvládla. „Myslím, že když se k tomu přistupuje bez paniky a s tím, že to vidíme i jako šanci pro Evropu, šanci pro ty lidi, kteří se přicházejí integrovat k nám do Evropy,“ nabádá a doplňuje, že sama je v tomto opravdu optimistkou.

Také to zvládneme

Ani Němci podle Hronkové tak úplně nepanikařili a přitom se nedá tak úplně tvrdit, že by Sýrie byla jejich kulturním okruhem, jak se často u nás zmiňuje v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky.

„Němci ale už měli zkušenost s tureckou migrací a hlavně o problémech, které nastaly, hovořili otevřeně. To si myslím, že je také důležité. Přitom neříkám, že Německo má recept na řešení této situace, ale myslím, že se k tomu umí postavit už trošku lépe. Už tu zkušenost prostě mají.“

Čtěte také

V roce 2015 prohlásila dnes už bývalá kancléřka Angela Merkelová „Wir schaffen das!“ – My to zvládneme! Podle ředitelky organizace La Strada Hronkové kancléřka dobře věděla, že to přinese nemalé problémy celému Německu.

„Rozhodně to věděla, ale zachovala se jako lídryně. Někdy ten národ od člověka, kterému věří, potřebuje slyšet ,Wir schaffen das!‘. Upřímně řečeno – to samé dnes říká (premiér) Petr Fiala. Nějakým způsobem to zvládneme a musíme myslet i do budoucna.“

„Musíme pracovat s tím, že může přijít ještě víc lidí. Ale je naší povinností se o ně postarat. V podstatě je to velmi podobný message – akorát vůči Ukrajině a ne vůči Sýrii,“ uzavírá Markéta Hronková.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. Dozvíte se, jak vypadá podvodné jednání některých zprostředkovatelů práce, kteří zneužívají  situace nově příchozích.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související