Kamila Pešeková: Nebývalá vlna solidarity zaplavila Slovensko. To mění názor na migranty

1. březen 2022

Ubľa nebo Vyšné Nemecké, to jsou vesnice na slovensko-ukrajinské hranici, kde se desítky let nic zvláštního nedělo. Nezaměstnanost je v tomto regionu tradičně velmi vysoká, proto se odsud za prací jezdí do světa dlouhé desítky let. Pro samotné Slováky je tento region tak trochu „na konci světa“. Žijí tu Slováci, Rusíni, Ukrajinci, ale i Maďaři. Během víkendu se ale na těchto hranicích vystřídali nejvyšší političtí představitelé Slovenska včetně premiéra a prezidentky.

Právě těmito místy prochází v těchto dnech tisíce lidí hlavně z Ukrajiny. Na ukrajinské straně se tvoří několikahodinové fronty těch, kteří chtějí do bezpečí. Mnoho z nich na Slovensku nezůstane, ale pokračuje dál do Německa, do Česka. Slováci jim poskytují po překročení hranice pomoc, občerstvení, přepravu.

Čtěte také

A co je překvapivé, v reakci na válečné události zaplavila Slovensko nebývalá vlna solidarity. A i když byl předtím strach z migrantů tématem, na kterém politici sbírali u voličů body, teď jim najednou občané pomáhají a zdá se, že ze začínající uprchlické vlny z Ukrajiny nemají strach.

Naopak, zjevně se začínají blížit stavu, kdy se nebojí dělit s ostatními, kteří naopak přišli úplně o všechno.

Aplikovaná solidarita

Situace na Ukrajině a hlavně válka, která se odehrává prakticky za rohem, dala zapomenout na většinu domácích problémů. Včetně takových témat, jako je covid nebo boj proti korupci.

Čtěte také

Jak moc byla slovenská společnost zasažena válkou na Ukrajině, ukazuje proměna názorů, která se odehrála během pouhých několika týdnů. Jestliže před měsícem si myslelo 44 procent Slováků, že za napětí v ukrajinsko-ruských vztazích mohou Spojené státy americké, dnes považuje 62 procent dotázaných za agresora Rusko. Najednou se zdají být zapomenuty ještě nedávné diskuse o obranné dohodě s USA a o tom, o kolik suverenity země přijde.

Teď se na Slovensku najednou schyluje k tomu, že tam budou působit cizí vojáci v rámci zahraniční mise NATO. Je pravda, že ne všemi jsou vítáni. A někteří, jako bývalý premiér Robert Fico, neodolali pokušení zabrnkat na hlubokou protifašistickou strunu, když varovali před příchodem vojáků německého Wehrmachtu, jak Fico nazval armádu demokratického Německa. Jsou to hlouposti, které může pronést jenom ten, kdo začíná ztrácet soudnost.

Komentátorka Kamila Pešeková

Budoucí vojenská přítomnost západních armád na Slovensku je ze všeho nejvíc projevem aplikované solidarity. Necelých dvacet let od vstupu země do NATO se jedná možná o nejsilnější důkaz, že pětimilionové Slovensko není na hrozby, které pocházejí od někoho mnohem většího, úplně samo. To je něco, co je v těchto dnech k nezaplacení.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio