Existenciální vizionář Franz Kafka

30. květen 2014

Inspirací Archivu Plus je tentokrát trojice krátce po sobě následujících výročí: posmrtně celosvětově proslulého spisovatele Franze Kafky, jeho přítelkyně a překladatelky novinářky Mileny Jesenské a přítele a vydavatele spisovatele Maxe Broda.

Milena Jesenská zemřela 17. května 1944, Max Brod se narodil 27. května 1884 a Franz Kafka zemřel 3. června 1924.

Spisovatel Franz Kafka byl nejenom vizionářem totalitní atmosféry, postupů i pocitů, ale současně ve svých soukromých textech (deníky, korespondence) široce předjímal nejniternější pocity lidí 20. i počátku 21. století.

Milena Jesenská se stala – zvláště ve 30. letech – respektovanou novinářkou (psala hlavně do Peroutkovy Přítomnosti) a zahynula v koncentračním táboře Ravensbrűck.

Spisovateli Maxi Brodovi – mimo jiné velkému propagátorovi české kultury – se podařilo utéct z dohasínajícího Československa doslova v posledním okamžiku. Zemřel v Izraeli 20. prosince 1968.

Ke Kafkově předjímání totalitní atmosféry ještě jedna konkrétní zmínka – konference o Franzi Kafkovi (která u nás proběhla v roce 1963) byla za normalizace označena jako počátek nástupu kontrarevolučních sil…

V pořadu uslyšíte ukázky z korespondence Franze Kafky, Maxe Broda a Mileny Jesenské, úryvky z textů a diskusí, věnovaných Franzi Kafkovi či jeho dílu, a také nenávistného raně normalizačního komentáře, který přiblíží, v jakých souvislostech se tehdy Kafkovo jméno zmiňovalo.

Pořad Existenciální vizionář Franz Kafka uslyšíte v cyklu Archiv plus v pátek 30. května ve 20:10.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio