Evropská komise chystá novou migrační politiku. Juncker chce více přesídlování

17. září 2017

Lhůta, do které měly země Evropské unie původně splnit své sliby ohledně počtu přijatých uprchlíků, se zřejmě odsouvá na pozdější termín.

Píše o tom server EUObserver.

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos novinářům v Bruselu řekl, že se v týdnu snažil přimět ministry vnitra členských zemí tomu, aby před pátečním termínem stanoveným během léta sdělili konkrétní závazky.

Legální alternativa

Na dotaz, jestli lhůta platí a zda je spokojen s dosavadními sliby, ale uvedl, že se téma bude probírat až na konci září, kdy chce Evropská komise zveřejnit nejnovější návrh migrační politiky. Podle Avramopulosova vyjádření bude součásti i výzva k novým závazkům členských států ohledně rozdělení uprchlíků.

EUObserver dává komisařova vyjádření do souvislosti s prohlášeními předsedy Evropské komise. Jean-Claude Juncker ve Štrasburku na začátku týdne podpořil žádost OSN, aby se našlo v Evropě dalších 40 tisíc míst pro přistěhovalce.

Během projevu o stavu Unie před poslanci Juncker řekl, že nezákonná migrace se zastaví, jen když budou mít uprchlíci k nebezpečné cestě reálnou alternativu. Juncker také zdůraznil, že členské země Evropské unie loni přesídlili nebo udělily azyl 720 tisícům uprchlíků. To je třikrát víc míst, než kolik jim nabídly dohromady Spojené státy, Kanada a Austrálie.

EUObserver k jeho výroku poznamenává, že propočet vyvolal některé otázky. Uvádí, že loni po celém světě přesídlilo 125 835 uprchlíků a jen 13 275 z nich našlo nový domov v členských státech Evropské Unie. Pojem přesídlená osoba znamená, že jde o někoho, kdo je převezený do EU z jiných zemí, protože potřebuje ochranu.

Migrace do Evropy trvá už roky

10 tisíc euro za osobu

Jak také internetový portál píše, Evropská komise chce, aby členské státy vzaly více lidí z Egypta, Libye, Nigeru, Etiopie nebo Súdánu. V pátek uběhla lhůta, do které se měl pro příjezd uprchlíků vytvořit prostor.

V uplynulých několika letech unijní státy ve věci přesídlení z Afriky zaostávaly za zbytkem světa. Z téměř 39 tisíc Afričanů, kteří loni přesídlili, jich v Evropě získalo pobyt jen 1800. Většina z nich se dostala do Spojených států, Kanady a Austrálie. Agentura OSN pro uprchlíky žádala, aby Evropská komise oproti letním plánům přidala další nabídku, kam je umístí.

V červenci Evropská unie uvedla, že za každou přesídlenou osobu vyplatí členským státům 10 tisíc eur. Celkově je v příslušném fondu k dispozici 377,5 miliónů eur pro 37 750 osob. Mezi prioritními zeměmi původu uprchlíků jsou v plánech Evropské komise uvedené Egypt, Etiopie, Libye, Niger a Súdán. Od roku 2015 sice unijní státy umožnily pobyt 17 tisícům lidí, kteří ale většinou nepřišli z Afriky, uvádí EUObserver. A dodává, že šlo hlavně o Syřany, kteří dorazili z Turecka.

Od roku 2015 naopak přesídlil jen jeden občan Nigeru. Právě přes Niger přitom proudí většina migrantů do Libye. Neuspěli také lidé z Burkiny Faso nebo Mali. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi nedávno řekl, že reakce států není ani zdaleka adekvátní potřebám. Podle jeho vyjádření má nové útočiště zatím jen 6700 uprchlíků, kteří cestovali přes Lybii.

autor: mam
Spustit audio