Evropa se obává následků řeckých voleb

Parlamentní volby v Řecku vyhrála podle očekávání levicová Syriza. Řekové šli k volebním urnám už potřetí v necelých třech letech, připomíná Wall Street Journal.

Doposud vládnoucí konzervativní Nová demokracie premiéra Antonise Samarase se umístila až druhá.

Výsledek voleb bude mít dopad nejen na Řecko, ale na celou eurozónu.

Syriza se stala hlavní opoziční stranou v polovině roku 2012 v době nejhlubší dluhové krize Řecka a vyhrála díky slibům, že zruší úsporná opatření, k nimž se Atény mezinárodnímu společenství zavázaly za finanční pomoc ve výši 240 miliard eur, připomíná Wall Street Journal.

Úsporné kroky si však vybraly krutou daň – 25 % Řeků zůstalo bez zaměstnání a čtvrtina všech domácností se ocitla na hranici chudoby. Syriza slíbila chudým okamžitou úlevu, snížení daní a vyjednání odpisu dluhů s mezinárodními věřiteli, aby mohla zahájit sociální programy a zvýšit důchody.

Čtěte také

Předseda strany Alexis Tsipras tak chce zemi „vrátit důstojnost“. Evropa se obává otevřeného střetu, jenž může vést až k odchodu Řecka z eurozóny a novým otřesům na světových finančních trzích. Nervózní vkladatelé stáhli před volbami z řeckých bank několik miliard eur.

Vítězství Syrizy bedlivě sledují i další levicové i pravicové evropské strany, jimž díky kritice úsporných opatření roste popularita. Loňské volby do Evropského parlamentu ukázaly, že voliči mají plné zuby dlouholetého utahování opasků, rostoucí nezaměstnanosti a redukce sociálních opatření, upozorňuje Wall Street Journal.

Volby v Řecku 2015 (Kalithea, Chalkidiki)

Výsledek voleb ukázal, že Řekové věří slibům Syrizy, která ztělesňuje snad každý odstín radikální levice, od marxistů a maoistů až po socialisty a zelené, píše Washington Post.

Deník rovněž připomíná, že navzdory extrémním úsporným krokům, které Řecko doposud přijalo, představuje státní dluh stále 175 % hrubého domácího produktu.

Francouzský deník Figaro uvádí, že guvernér německé centrální banky Jens Weidmann vyzval v neděli Syrizu, aby se vyhnula „iluzorním slibům, které si Řecko nemůže dovolit“, a upozornil Řeky, že jejich splnění povede ke zhoršení situace v zemi.

I mezinárodní věřitelé zopakovali, že Řecko musí dostát závazkům, dodává německá stanice Deutsche Welle a připomíná, že předčasné parlamentní volby se konaly proto, že premiér Samaras nezískal ani na třetí pokus podporu parlamentu pro svého kandidáta na prezidenta.

Agentura Reuters zdůrazňuje, že dopad volebních výsledků na eurozónu se čeká mnohem menší než v roce 2012, kdy Řekové volili parlament naposledy. Podle BBC zvolilo Řecko Syrizu z jediného důvodu – nabídla mu naději.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio