Evropa nezažívá krizi osobností, to je jen nějaká zromantizovaná představa, míní textař Horáček

15. srpen 2023

V roce 2018 dostal textař a básník Michal Horáček při prezidentské volbě skoro půl milionu hlasů, od té doby se politice spíš vyhýbá. V čem mu jeho prezidentská kampaň pomohla porozumět vlastní zemi? Najdeme podle něj v dnešní Evropě velké politiky a političky srovnatelné osobnostmi minulého století? A jakou část z jeho přemýšlení v posledním roce zabírají myšlenky na Ukrajinu a Rusko? (repríza)

Spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček po volbách podle svých slov přemýšlel o kandidatuře na senátora.

Čtěte také

„Moje touha byla, aby to nebylo za jednu politickou stranu, ale aby se daly další dohromady a vyjádřily tak, že se chtějí postavit některým kandidátům. Podobně jako to udělalo hnutí ANO. Tenkrát to nevyšlo, jsem trošku snílek,“ přiznává Horáček.

Se současným prezidentem převážně souhlasí a myslí si, že kroky Petra Pavla jsou dobře promyšlené.

„Možná je to tím, že strávil tolik let jako vojenský diplomat a stýkal se s lidmi na nejvyšší úrovni po celém světě, takže k tomu měl ještě lepší předpoklady. Jsem rád, že byl zvolený jako prezident,“ říká Horáček. Podle něj má Pavel výrazně našlápnuto k tomu, aby se stal výraznou, přinejmenším evropskou osobností a hrál roli na světové scéně.

Světové osobnosti v politice

Textař a básník ale nesouhlasí s tím, že by Evropa zažívala zásadní krizi osobností.

„To se nám vždy jen zdá, protože máme pocit, že jsme trpaslíci, kteří stojí na ramenech obrů, jak se říká. Je to ale trošku zromantizovaná představa. Já si nemyslím, že by ve světové politice nebyly výrazné osobnosti.“

Čtěte také

Oproti 20. století máme podle Horáčka zcela jinou situaci.

„Mně se líbí lidé, kteří jsou podrobení nějaké zkoušce. Například kancléř Olaf Scholz. Na začátku agrese na Ukrajině byl zoufalý, teď je jeho posun opravdu výrazný. Překonal počáteční východiska, která jsou samozřejmě v německém případě daná historicky. Když překonáte něco takového, a postupně začnete zastávat stanovisko opačné, toho si opravdu považuji. Takto se projevuje osobnost,“ popisuje.

Válka?

Podle Horáčka je ukrajinská armáda v současnosti nejsilnější armádou západní Evropy, která má zároveň největší bojové zkušenosti.

Čtěte také

Současně však představu, že po začátku protiofenzivy budou Ukrajinci dobývat zpátky město za městem, tedy stejně jako když dobyli Charkovskou oblast, považuje za naivní.

„Rusko na okupovaných územích strávilo mnoho času a vydalo velké úsilí, aby vytvořilo hluboké obranné linie. Takže to vůbec není procházka. Navíc pokud Ukrajina postrádá letadla, která by byla schopna podpořit vojenský pokrok v poli.

„Myslím, že americká armáda by si vůbec neuměla představit, že by bojovala bez letecké podpory. Takže já si vážím každé vesnice, která je osvobozena a vrátí se pod ukrajinskou suverenitu.“

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. (repríza)

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.