Eva Turnová: Zuzana nebyla sama doma

12. červenec 2019

Slavnostní červnový koncert několika kapel na Kampě věnovaný slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové měl podtitulek „Zuzana není sama doma“.

Odkazoval na představení divadla Semafor s názvem „Zuzana je zase sama doma“, kde hlavní postava Zuzana sedí nad magnetofonem, poslouchá písničky a medituje si nad nimi. Na začátku 60. let se jednalo o satiru proti měšťáctví a odmítání jazzové a rock 'n' rollové hudby.

Slovenská Zuzana, stejně jako ta divadelní, taky miluje jazz a rock 'n' roll, ale jak organizátoři, tak i my, hudebníci, jsme předpokládali, že se po náročném dni kolem pódia spíš jen zdvořile mihne.

Ondřej Konrád: Slovenská naděje pro leckteré Čechy

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se na Hradě setkala s Milošem Zemanem

Nevím, jestli Slováci říkají Čechům ještě stále Švédi. Ale bývaly časy, kdy byste těžko hledali Slovenu či Slovačisko (abychom uvedli také běžné označení z naší strany), kteří by tomu nerozuměli.

Přijela do Prahy na svou první zahraniční oficiální návštěvu, její kroky mířily nejdříve k hrobu Václava Havla, a pak následovalo setkání s hlavou státu, prezidentem Milošem Zemanem, dvě energeticky tak nesourodé aktivity, že na jejím místě už bych večer byla opravdu raději sama doma.

Zuzana Čaputová ale étericky vplula na pódium a ve svižném úvodu projevila radost nad tím, že demonstrace iniciované spolkem Milion chvilek pro demokracii probíhají klidnou cestou, podobně jako akce iniciativy Za slušné Slovensko.

„Zapomněla na žlutý vesty,“ řekl kolemjdoucí v tričku s anglickým nápisem Enthropy versus Evolution.

„A má trochu tuhej výraz,“ řekl druhý.

Zlí jazykové tu budou vždycky, pomyslela jsem si na adresu obou komentátorů, na nichž mě zaujal hlavně nápis na tričku prvního, který znamenal „chaos versus evoluce“.

Eva Turnová: Řekněte „ahoj“ Novému Zélandu

Nový Zéland

Přilétáme na Nový Zéland, na jehož Severním ostrově se chystáme strávit celý měsíc.

Koncert vykulminoval skladbou kapely Živé kvety a kvůli silnému dešti se pak všichni přesunuli na recepci do nedaleké Mlýnice. Zatímco já jsem během večera rozbila skleničku, přejedla se tlačenkou a ztratila stojan na kytaru, Zuzana Čaputová stačila probrat spoustu témat a pozdravit jednotlivě všechny přítomné.

Znovu jsem si vybavila tričko s nápisem obou pojmů a napadlo mě, že u většiny politiků pozoruji kultivaci egoismu, která cestu k evoluci spíš blokuje, kdežto tady je zjevný jakýsi pevný vnitřní řád s opravdovým záměrem sloužit věci, což rozhodně není standard.

Druhý den jsem si pustila záznam z její návštěvy Hradu. Já být na místě paní prezidentky, nedalo by mi to a do entropie bych velmi lehce sklouzla; nějakým sarkastickým vtípkem, narážkou na kauzu klenoty, reagovala bych na sebemenší náznak invektivy a tím se s prezidentem bezpochyby dostala do křížku.

Protože jak víme: jak se do Zemana volá, tak se ze Zemana dvojnásob ozývá. Jenže vedle nekonfliktní Zuzany Čaputové se Miloš Zeman ozýval skoro jako by byl džentlmen.

Navíc ve výrazu není ani trochu tuhá, a jestli někdo není sám doma, je to ona, jako žádná druhá.

autor: Eva Turnová
Spustit audio