Eva Turnová: Zatuhněte, prosím

19. červenec 2019

Když se společnost dobře baví a o nic nejde, srším humorem, probíhající konverzaci o polymerizaci polystyrénu hravě přehodím na téma chasidů a jako třešničku na dortu vyseknu hudební pásmo zakončené ázerbájdžánskou lidovkou Kjozla irem dždudžalárim. Ale jakmile někdo utrousí „Eva je vtipná“, zatuhnu a přeju si umřít.

Pokud možno hned natřikrát, protože pak se prý člověk stane šamanem, a ten se už nepotřebuje předvádět.

Jednou mě moje známá produkční v televizi přihlásila na konkurz moderátora talkshow. Nakonec, proč se nestát českou Oprah Winfrey a podílet se na tom, aby místo zábavy v televizi znovu zavládl humor.

Eva Turnová: Odložená smrt

kmotřička Smrt

Zdálo se mi, že si pro mě přišla Smrt, když jsem stála frontu na poště.

Vybavila jsem si strastiplné cesty moderátorů, kterým trvalo, než se našli: Honzu Krause, jak toporně visí na jevišti Žižkovského divadla hlavou dolů v roli Shakespearova Trinkuly, která mu vůbec nesedla, a už se těší do šatny, kde budou všichni kuckat smíchy díky jeho fenomenálním komentářům. Marka Ebena zase v nezapomenutelné dětské roli somnambulního Válečka, nyní rozvážně kraulujícího svým pořadem Na plovárně.

Mým hostem měl být hudební skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer.

Sjela jsem třikrát Goyovy přízraky a připravila si sofistikované otázky na téma, jak skladatel inspiraci sbírá a jako dirigent ji zpracovanou vrací univerzu a spoustu trefných poznámek na účet jeho hedvábných košil, kam se hrabe Šíp.

V den talkshow si můj spoluhráč po náročném koncertě rozsekl hlavu a vezla jsem ho do nemocnice. Ze stresu jsem popadla prášek na uklidnění, a když jsem dorazila do televize, všechny moje synapse byly ucpané.

Eva Turnová: Višnuismus

Třešně a višně

Po vydařeném křtu své knihy chytám tágo. Chci už jen tak bezstarostně spočinout doma a na nic nemyslet.

„Takže tady je první kamera, tady druhá a tamhle třetí, host vyjde odtud, vy ho představíte a na dvacet minut je váš, ano?“ řekne režisér.

„Ano,“ odpověděla jsem, a v hlavě se mi ozývalo intenzivní „hú“.

„Dobrý večer, dovolte mi, abych přivítala mého prvního hosta Varana Orchestroviče Bauera!“ vyjelo ze mě.

Přeřeknutí z Varhana na Varana mě zbavilo veškerého důvtipu. Vykuňkala jsem dvě triviální otázky a host mě dvacet minut s úsměvem válcoval.

„Jak by se podle vás ten pořad jmenoval?“ ptá se režisér mého očistce.

„Tak třeba nějak opačně než ten Krausův. Zatuhněte, prosím?“

„To myslíte vážně?“

„Ano, já jsem ale jinak hodně vtipná.“

„Opravdu? Tak děkujeme a my se vám ozveme.“

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.