Eva Turnová: Roman z kamene

19. únor 2021

Nynější situace je zlomová, vleklá a zrádná. Člověk ve snaze být součástí dění snadno uvízne ve víru virtuálních zpráv, se kterými nemá šanci nějak reálně naložit. V internetovém prostředí není budoucnost něco, co se přirozeně vyvíjí, je to seriál okamžiků, které chceme, případně nechceme, kliknutím zopakovat.

Smrt tu neznamená smrt, ale číslo v pravém horním rohu; kdo chce, může si vzápětí klikem v levém dolním rohu zlepšit náladu, třeba fotkou dech beroucího zadečku vystrčeného na Maledivách.

Čtěte také

A tak pomalu zapomínáme na to, že život je jinde. Jenže kde? Máme si budovat svůj vlastní mikrosvět a separovat se od okolí? Kdykoli v této zchromlé době narazím na někoho, kdo si tvoří v klidu do šuplete, má můj obrovský respekt.

Sama se už delší dobu chystám začít psát román, inspirace zatím kdovíjak neproudí, ale nevzdávám to. Teď je naštěstí pár dní situace celkem neměnná, premiér Babiš s námi i za těchto pohnutých okolností dál zachází jako s firmou, nelogická komunikace ze stran úředníků mírně kulminuje, politici si hřejí svou předvolební šlichtu, a tak si v notebooku vytvářím soubor „roman“ a přemýšlím o názvu knihy.

Rozhlížím se kolem sebe, pohledem utkvím na oprýskaných dveřích pokoje. Co se před první kapitolou uzemnit manuální aktivitou? Vezmu zbytek šedého balakrylu a místo na dveřích zamáznu, cestou trochu kápnu na omítku.

Otevřít kina a užívat zinek

Naberu polévkovou sběračkou zbytek Primalexu z minulé rekonstrukce a omítku opravím, jenomže bílá ze sběračky způsobí flek na šedivých dveřích. Po hodinové dřině je pokapané celé lino a z návštěvy obchodu „barvy laky“ už vím, že jednou zaschlý Balakryl jde z lina pouze mechanicky.

Čtěte také

Nevadí, teď jde hlavně o román, vracím se k prázdné stránce, právě když zvoní telefon. Sestřička z gastroenterologie, kterou vnímám jen napůl ucha, mi sděluje, že mi byla fibroskopií z minulého týdne zjištěna atropická fachtytýda.

To mě trochu znervózní. Na psaní románu musím být přece zdravá! Jdu si vygůglit diagnózu, cestou ze zvědavosti kliknu na seznam, kde se dovídám, že:

Daniel Landa, který zastupuje obyvatele, kteří si ho k zastupování nevybrali, se neschází s Babišem, ale doporučuje otevřít kina a užívat zinek.

Je mi jasné, že psaní románu bude tvrdá práce. Ale už mám název: „Roman z kamene“.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio