Eva Turnová: Jak poznat blbečka

5. červenec 2024

Odjakživa mě fascinoval Tibet s jeho roztomilým dalajlamou, který se jednou v jedné knize přiznal, že by se mnohem raději rýpal s pájkou v tranzistoráku nebo ručně navíjel trafa, než meditoval v posvátné Potále.

Jakmile to tedy bylo možné, rozhodla jsem se vyrazit z pražské brány pekel do Lhasy a zdolat na svém kole tisíc kilometrů až do Káthmándú. Tam už pravděpodobně dojedu osvícená, obzvlášť když cestou pumpnu jeho svátost dalajlamu o pár odpovědí, například jak poznat blbečka.

Čtěte také

Hned na tibetském letišti mi celníci zabaví kolo s tím, že mi ho vrátí, až přivezu potvrzení, že ho mám. Ve lhaském hotelu teče z kohoutků bahno, pokojská se směje mému velkému nosu a odmítá přitopit.

Na periferii zřejmě pokora nefrčí. V restauraci mi nikdo nerozumí, a tak vběhnu do kuchyně a ukazuju kuchaři, co chci za jídlo, o hodinu později dostanu účet za všech sto kuřecích stehen, které byly v hrnci.

Guru v Kongresáku

Tluče mi srdce, sípám, rty mám úplně modré, ze zrcadla se na mě dívá zombie. Otevřu cestovního průvodce Lonely Planet, ve kterém nalistuji svou diagnózu: třetí stádium hypoxie ze zanedbané aklimatizace. Nikdo v mém hotelu nerozumí slovu „doktor“. Beru si rikšu a mířím do luxusního Holiday Inn.

Tam nafasuju tři nafukovací polštáře s kyslíkem, který si hadičkou hrnu do nosu, a na pár hodin je mi líp. Vnímám Tibeťany, jak pokorně krouží s mlýnky kolem paláce Potála. Otvírací doba je, bohužel, proti mně. Sorry, dalajlamo, tentokrát se mineme, protože odlet kamkoli, kde se neudusím, začíná být neodkladný. Cestou na tibetské letiště míjím auto, které mi veze kolo.

Eva Turnová

Po příletu se v Praze scházím s kamarádem básníkem: „Nemuselas nikam lítat, tvůj mistr guru je zejtra tady, můžeš se ho zeptat, jak poznat blbečka, osobně v Kongresáku.“

Celý den vymýšlím, jak sehnat lístky. Jdu do postele s myšlenkami na lámu, no a ráno už si s blbcem hlavu nelámu.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio