Eva Turnová: Fakt wunderbar

3. leden 2020

Moje předsevzetí do nového roku: Není reality nezávislé na tom, co se odehrává v naší hlavě, proto je bláhové chtít měnit obsah cizích hlav a zbytečně se u toho vytáčet.

Svůj nalezený klid oslavím v nenáročném neutrálním prostředí fitka. Popřeju milé recepční všechno nejlepší do Nového roku a vyfasuju zámek s klíčem číslo deset.

Čtěte také

Vejdu do šatny, otevřu skříňku, dvířka mé desítky hlasitě břinknou o dvířka jedenáctky, ze které rozložitá slečna tahá nekonečné elastické legíny.

Vchází matka s dvěma dcerkami a míří k sedmičce, osmičce a devítce. Kdyby jedenáctka intenzivně nečpěla imitací Kenza a dítě sedmička nekňouralo jako právě vystřelená petarda, bylo by mi šumák, co mají v hlavě. Zachovám klid a vracím se na recepci:

„Můžete dávat čísla dál od sebe?“

„Máte zámek, můžete si vybrat jakoukoli skříňku. V pánské šatně s tím nemají problém.“

Ich bin dreißig

Fajn, jedna nula pro pány. Vyklízím desítku a vkládám věci do volné třicítky. Dvířka doklapnou a za mnou se ozve hromské: „Ich bin dreißig!“ Á, Frau Němka nechápe, že tady je dovoleno libovolně obsazovat. Německy umím jen čísla a nadávat, a tak mlčky vyndavám věci a odnáším je zpět do desítky, kterou ale mezitím zabrala bývalá šestka!

Čtěte také

Zašilhám po patnáctce. Sotva se pohnu, už je obsazena devítkou, které tečou nervy z nezvladatelné sedmičky. Ta začne nabírat kvůli náhlému nedostatku pozornosti, rozbíhá se a lomcuje zamčenou šestnáctkou. Škatulata hejbejte se v novoroční kocovině? Fakt wunderbar!

Beru věci a odcházím. Nedá mi to, cestou do recepce se zastavím u vzteklé Němky na rotopedu a do její reality pošlu ochutnávku z té své: „Ich bin dreißig, ja? Dummkopf!“

Pak demonstrativně pokládám zámek se svou latentní desítkou na pult recepční, která právě s úsměvem vysvětluje pánovi: „Můžete si vybrat jakoukoli skříňku, v dámské šatně s tím nemají problém. Viďte, paní?“

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.