Eva Hrnčířová: Šetřiví Nizozemci povolují opasky a k větrným mlýnům staví jaderné reaktory

15. leden 2022

Nový rok a konečně staronová vláda Nizozemského království. Jeho noviny přinesly fotku dlouho očekávaného kabinetu. S rozestupy a společně s králem tam stojí 10 ministrů a 9 ministryň. Ta desátá chyběla, protože byla v izolaci s covidem, a tak poprvé v historii složila přísahu online.

Nový nizozemský kabinet má i další prvenství – nikdy předtím v něm nebyl stejný počet žen jako mužů. Nizozemská média v lehkém tónu psala, že právě proto to trvalo tak dlouho. S tolika ženami ve vládě je prý nejprve nutné vyřešit, kdo bude vyzvedávat děti ze školy a kdo ministryně nahradí, až děti budou nemocné.

Čtěte také

Ve skutečnosti to ale bylo o politických dohadech. Nizozemci volili už loni v březnu a vláda se sestavovala 271 dní – nejdéle v historii. Ačkoli premiér Mark Rutte je v úřadu už od roku 2010, při skládání nové koalice se zapotil.

Nejsilnější partner – liberální, ale víc doleva strana D66 – prosazoval vládnutí se sociálními demokraty a Zelenými, ale na to pravicový liberál Rutte odmítl přistoupit. Nakonec sestavil vládu ze stejných stran, jaké byly v té předcházející – liberálové a křesťanští, respektive kalvinističtí demokraté. D66 si za to vymohla jiné ústupky. A její šéfka Sigrid Kaagová se stala jako první žena v historii ministryní financí.

Jádro a vlaky

Tři nejsilnější strany ve vládě si tak záměrně rozhodily i nejdůležitější dveře v Bruselu. Ona bude na důležitých schůzkách ministrů financí eurozóny, šéf křesťanských demokratů se stal ministrem zahraničí a bude se scházet s 26 dalšími a premiér Rutte jezdí na summity. Tam je vedle Viktora Orbána nejdéle sloužícím premiérem a v říjnu se stane i nejdéle sloužícím ve své zemi.

Mark Rutte v Bruselu odcházel od stolu jako největší lakomec v Evropě. Jeho nová vláda teď bude ale zcela překvapivě rozhazovat. Chystá se zadlužit nad míru povolenou pravidly Evropské unie, i když na nich tak tvrdě trvala. Haag si chce po evropském vzoru vzít hlavně půjčky a během tří let utratit okolo 30 miliard eur v boji s klimatickými změnami. Má na to mladého, nového ministra a ten slibuje, že země polderů bude do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Čtěte také

Nizozemsko by se tak vedle Francie mohlo stát českým spojencem v otázce jádra. Dlouhá koaliční jednání se vedla i proto, že politici přemýšleli, jestli v zemi větrných mlýnů vsadit na jadernou energii. Nakonec se dohodli, že postaví dvě nové jaderné elektrárny a prodlouží životnost jedné už existující, v Borselle na Zeelandu na jihu země. Spojení na východ do Prahy by mohlo posílit po kolejích. Kabinet chce zavést mimo jiné mýto a leteckou daň, naopak cestování vlakem prosazovat jako alternativu. A k nočním spojům z Amsterdamu do Vídně a Berlína brzo přibude i vlak Amsterdam–Praha.

Koronavirus

Staronovému premiérovi teď ale kazí spaní jako všude jinde koronavirus. Nizozemsko zavedlo před Vánocemi tvrdý lockdown, zavřelo životně nedůležité obchody, bary, restaurace i muzea. Premiér čelí kritice, že to udělal proto, aby vykompenzoval svoji laxnost při předcházejících vlnách.

V pátek Nizozemci zaznamenali přes 35 tisíc nově nakažených, nejvíce od začátku epidemie covidu-19. Premiér přesto následně oznámil uvolnění některých opatření proti šíření koronaviru: znovu otevřou obchody a služby. Bary, restaurace a muzea zůstanou zavřené nejméně do 25. ledna.

Proti omezením se v zemi pověstné tolerancí tvrdě protestovalo. Tvrdě zasahovala i policie a desítky lidí byly zatýkány. S velkou hořící pochodní přišli odpůrci koronavirových opatření i před dveře domu nové ministryně financí. Neotevřela, ale na sociálních sítích pak útok na ni pokračoval.

Důvěra Nizozemců ve vládu kvůli některým aférám i koronavirovým opatřením znatelně klesla. I když Mark Rutte má přezdívku teflonový, protože po něm každý skandál sjede, bude se muset teď hodně snažit, aby vstoupil do dějin jako oblíbený premiér země tulipánů.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.