Eva Hrnčířová: Nizozemsko se zdráhá přijmout nálepku země drogových mafií

10. červenec 2021

V Amsterodamu byl postřelen slavný novinář. Uprostřed města, které je symbolem tolerance a otevřenosti, je to, jako kdyby se tam přehnalo tsunami. V nizozemských médiích se od úterka stěží mluvilo o něčem jiném. Čtyřiašedesátiletý Peter de Vries zrovna vycházel z televizního studia RTL, když dostal zásah hned několika kulkami.

Policie po incidentu zadržela dva muže, které vyšetřuje. Slavný novinář zatím v nemocnici bojuje o život.

Čtěte také

Veterán nizozemské kriminální žurnalistiky měl kontakty s podsvětím dlouho. V 80. letech odhaloval únos pivního magnáta Freddyho Heinekena. Únosce mu tehdy hrozil smrtí.

Další kriminálník po něm v televizním pořadu mrštil skleničku s vínem. Peter de Vries tehdy pomáhal rozplétat zmizení 18leté Natalie Hallowayové na nizozemském ostrově Aruba v Karibiku. Při rozhovoru v autě plném skrytých kamer dostal z jednoho z podezřelých přiznání k podílu na zmizení dívky. Program sledovalo 7 milionů Nizozemců a de Vriesovi to vyneslo cenu Emmy.

Ikonou nizozemské krimi žurnalistiky nebyl jen proto, že by kauzy popisoval. Svědčil u soudu, komentoval případy, aktivně vstupoval do vyšetřování a byl i mluvčím postižených rodin. To všechno mu vynášelo obdiv, ale taky kritiku a spoustu nepřátel. Peter de Vries se nebál, říkal, že radši umře ve stoje, než aby žil na kolenou.

Organizovaný zločin v Nizozemsku

Čtěte také

Nizozemská média teď opatrně mluví o lince mezi jeho prací na případu s drogovým dealerem Ridouanem Taghim, který je ve vazbě kvůli vraždám a obchodu s drogami. De Vries byl údajně na jeho seznamu smrti.

Nizozemsko je proslulé jako země tolerantní k lehkým drogám. Snahy úplně je zakázat neuspěly, mimo jiné i proto, že turismus v Amsterodamu by zkrachoval. Policie dlouho drogy tiše tolerovala. Jenže řadu pověstných coffee shopů už neprovozují volnomyšlenkářští hippie pěstitelé marihuany, ale kriminální gangy se sítěmi rozhozenými do celého světa a kšefty drogových bossů tak ohrožují celý systém.

Peter de Vries není první, kdo za posledních pět let dostal kulku do hlavy. Na seznamu zabitých už byl před pěti lety Martin Kok – blogger, který byl sám kriminálník a pak o dalších psal. A po něm přišli o život dva právníci, jeden z nich pracoval na stejném případu jako de Vries.

Čtěte také

Samo o sobě by to stačilo na konstatování, že organizovaný zločin v Nizozemsku posiluje. V zemi, která si dlouhá léta zakládá na hodnotách jako tolerance, osobní svoboda, otevřenost a bezpečí, to ale znamená ještě něco víc. Na povrch s touto kauzou vyplouvají temné stránky života nizozemské společnosti.

Obchod s drogami a organizovaný zločin už vládě přerůstají přes hlavu. Policie to tu a tam přiznává. Holandsko je jiné než před dvaceti lety – méně tolerantní, méně otevřené a zdaleka ne tak bezproblémové, bezpečné a idylické jako dřív. Všudypřítomní cyklisté a farmáři v tradičních dřevákách by se mohli stát jen romantickým obrazem toho, jaké kdysi tolerantní Nizozemsko bývalo.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio