EUforka má dát lidem objektivní informace, neděláme probruselskou propagandu, říká rektor Miller

5. duben 2019

Lépe informovat o Evropě si klade za cíl projekt EUforka. Začala s ním Univerzita Palackého v Olomouci a zapojily se do něj už dvě desítky českých škol. Základem myšlenky je využití komunikačních sítí univerzit k šíření objektivních informací z oficiálních zdrojů.

„Máme pocit, že Česká republika je rejdištěm dezinterpretací a dezinformací, které mají jedno společné – a tím je ono krásné české slovo lež. Český stát je výjimečně špatně vybaven pro boj s moderní propagandou,“ míní rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Fake news: lež, nebo svoboda slova?

Veřejná debata Liberec

Další z cyklu veřejných debat Českého rozhlasu Plus patřilo tématu: Fake news: lež, nebo svoboda slova? Jsou fake lži? Čemu dnes věřit?

Ministerstvo zahraničí, Úřad vlády nebo Zastoupení Evropské komise podle něj mají omezený komunikační dosah. „Možnosti univerzit jsou neskonale větší. Na našem oficiálním Facebooku je 25 tisíc uživatelů a když připočtete absolventy, studenty, akademiky, sympatizanty nebo další univerzity, tak jsme schopní oslovit i přes milion lidí,“ vysvětluje.

Bezprostředním důvodem pro spuštění projektu jsou blížící se volby do Evropského parlamentu: „Nepochybně budou pod palbou propagandistů a my jsme se rozhodli, že nastal čas, aby měl občan možnost seznámit se s objektivními informacemi o Unii.“

Evropská unie je naším domovem – stejně jako Česká republika – ještě pořád jsme si na to ale úplně nezvykli. Evropský parlament rozhoduje o řadě důležitých věcí, které budou mít vliv na naše životy, a určitě je lepší o nich spolurozhodovat.
Jaroslav Miller

Boření mýtů

Ze strany českých představitelů se Miller setkává se skeptickou až nenávistnou rétorikou vůči Unii, což ve společnosti zanechává stopy, třeba v podobě nízké účasti u eurovoleb. Protievropští politici mají podle Millera velký prostor v médiích, ale není jim patřičně oponováno.

Bavíme se příliš mnoho o Evropské unii a příliš málo o Evropě, konstatuje Václav Cílek

Václav Cílek

Co je to Evropa? Na tuto otázku zaznívá mnoho odpovědí, v poslední době zvláště kritických. Kniha „Evropa, náš domov“ na starý kontinent ale pohlíží laskavě.

„Součástí antievropského postoje jsou právě ty dezinformace. Jestliže úmyslně matu veřejnost, tak lžu,“ dodává rektor. Velká část občanů tak prý stále věří například dávno vyvráceným mýtům o zakazování žárovek, omezování příkonu vysavačů nebo regulaci zakřivení banánů.

Vedle působení na sociálních sítí chtějí tvůrci projektu EUforka přímo diskutovat s občany a vysvětlovat, jak funguje Unie i protievropská propaganda.

Jak ale dosáhnout toho, aby nepřesvědčovali přesvědčené? „Máme dvouletou zkušenost s projektem Občanské univerzity, kdy po diskuzi, která je často bouřlivá, za námi lidé přijdou a sdělí nám, že poprvé dostali nějakou informaci z druhé strany, protože jsou často krmeni řetězovými maily a fake news. A tohle je strašně důležité – dobrat se k objektivním a vyváženým informacím,“ zdůrazňuje Miller.

Nikoho nepřesvědčujeme. Jsme ochotni diskutovat s lidmi o benefitech i rizicích. Naší ambicí je přinášet pravdivé, nezkreslené a objektivní informace o fungování Evropské unie. Na přesvědčování jsou tu jiní.
Jaroslav Miller

Bruselská propaganda?

Přála bych si, aby Evropská unie byla federací, říká Emma Smetana

Emma Smetana

Novinářka Emma Smetana strávila část studentského i rodinného života ve Francii, později se na krátkou dobu usadila v Německu a Belgii. „Mám pocit, že jsem díky času prožitému mimo Českou republiku byla často v prostředí, kde lidé přemýšlejí automaticky kritičtěji.“

Prostor v projektu ale mají mít i zprávy a úvahy, které jsou k Unii polemické a kritické. „Víme, že Unie není v nejlepší kondici a trpí neduhy a nectnostmi, které bohužel mají tendenci se zhoršovat. A je legitimní diskutovat o tom, jak ji reformovat,“ uvádí rektor.

Podle Millera se již objevily výtky, že projekt je probruselskou propagandou. „Nechceme dělat ani protibruselskou ani bruselskou propagandu. Nás zajímá objektivní informace. A jestliže nelžete a mluvíte pravdu, tak za tím bruselskou propagandu hledám marně,“ podotýká.

Vliv každé země je takový, jaký si vydobude. V Evropské unii je řada malých států, které jsou vidět a slyšet, třeba Dánsko.
Jaroslav Miller

Jaký je tedy hlavní přínos našeho členství v Unii? „Odpověď je jednoduchá, bohužel je často zamlčována. Evropská unie původně byla geopolitický projekt, který měl kontinentu přinést mír po století hašteření mezi národními státy. Tato hodnota je pro mě prioritní – od míru se odvíjí vše ostatní,“ tvrdí Miller.

Připomíná slova filozofa Davida Huma o tom, že státy, které spolu obchodují, tak spolu neválčí. Neintegruje se ale Evropská unie až příliš a nad rámec společenství volného obchodu? „To je legitimní poznámka. Pevně doufám, že po evropských volbách začne debata na toto téma. Před volbami dost dobře nemůžete racionálně diskutovat o ničem,“ uzavírá.

Chystá se Jaroslav Miller vstoupit do politiky? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související