Přála bych si, aby Evropská unie byla federací, říká Emma Smetana

12. únor 2019

Novinářka Emma Smetana strávila část studentského i rodinného života ve Francii, později se na krátkou dobu usadila v Německu a Belgii. „Mám pocit, že jsem díky času prožitému mimo Českou republiku byla často v prostředí, kde lidé přemýšlejí automaticky kritičtěji.“

„Asi jsem jiná. Ale podobně je jiný každý, kdo žil chvíli mimo tuto zem. V mé generaci je to častější jev než v předchozích. Lidé jsou dnes vystaveni fake news a v souvislosti s mediální gramotností je kritické přemýšlení velkým tématem,“ dodává.

Novinářka a hudebnice Emma Smetana žije v Česku od roku 2011 a má dvojí občanství, české a francouzské. Do dvou let vyrůstala v Praze, poté se přestěhovala se svou matkou Monikou MacDonagh-Pajerovou do Paříže za otcem Jiřím Smetanou, který tam vedl rockový klub Gibus. Po návratu do Prahy absolvovala francouzské lyceum. Po maturitě se do Francie vrátila a vystudovala Evropské záležitosti na Pařížském institutu politických věd. Na berlínské Svobodné univerzitě vystudovala politologii a mezinárodní vztahy. V letech 2012 až 2016 moderovala zprávy na TV Nova. Mluví plynně francouzsky, anglicky a německy. Jejím přítelem je Izraelec palestinsko-českého původu, herec a muzikant Jordan Haj, s nímž má jednu dceru. Od března 2017 rozšířila moderátorský tým internetové televize DVTV na portálu Aktuálně.cz.

Automaticky napravo

Svůj politický názor a místo v pravolevém spektru moderátorka vzhledem ke své profesi sdílet nechce. „Jako novinář mám v hlavě, že se nesmím politicky profilovat. A i kdybych v tom měla jasno, budu to různě kamuflovat,“ říká Smetana a dodává:

„Mám ale pocit, že se tato pravolevá pravidla setřela a politické i intelektuální spektrum se definuje jinými parametry. Cítím se být proevropská. Nejraději bych byla, kdyby Unie byla federací, a věřím v mezispolečenskou solidaritu. Drtivá většina intelektuálů v naší zemi je ale poznamenaná předlistopadovou dobou a chce být automaticky napravo,“ vysvětluje Smetana.

Jazyk sociálních sítí mě ničí, říká Jiří Mádl

Jiří Mádl

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl původně plánoval kariéru hokejisty. Sportovní život ale opustil a vyměnil ho za film, herectví, režii a psaní. „Čím jsem starší, tím víc vím, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ říká.

Svoboda s tatínkem

Otec Jiří Smetana, muzikant a skladatel, emigroval v roce 1972 do Francie a s dcerou strávil pouze několik let jejího raného dětství. Moderátorka vnímá jeho absenci jako zásadní.

„Jsem vděčná za období, kdy jsem se později přestěhovala k tatínkovi. Byla to doba, kterou pro mě začala svoboda. Když jsem o tom psala článek, velmi citlivě jsem vážila každé slovo, které padne. A žádné jiné ode mě proto nezazní,“ uzavírá Smetana stručně.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Emma Smetana se zamyslí nad svými vlohami a tím, po kterém z rodičů a díky kterému prostředí je získala.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související