Epidemie stála pojišťovny asi 40 miliard korun. Šlo to z rezerv, je třeba navýšit platby za pojištěnce, zní z ministerstva

21. červen 2021

Jak se zdá, v letošním roce proběhnou debaty nad úhradovou vyhláškou lehčeji než obvykle. Na klíčovém předpisu, podle kterého se řídí výplaty peněz z veřejného zdravotního pojištění, se už domluvila drtivá většina poskytovatelů péče. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich připomíná, že i přes poměrně solidní nárůst platby pojistného ze strany státu bude letošní rok v každém případě deficitní. Další deficit už si ale systém nemůže dovolit, varuje.

„Musíme dosáhnout takového stavu, aby rok 2022 byl nákladově vyrovnaný – další zvýšení platby na státního pojištěnce je proto podmínka, která byla zapsána do všech protokolů o dohodách,“ zdůrazňuje Friedrich za svaz pojišťoven, do kterého ovšem nepatří Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). 

Čtěte také

Náklady na epidemii onemocnění covid-19 mimo zdravotně-pojistné plány se dnes podle něj pohybují v desítkách miliard. „Je to zhruba deset miliard na očkování, až dvanáct miliard na testování,“ vypočítává šéf Svazu zdravotních pojišťoven.

Čísla potvrzuje náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová: „Měli jsme štěstí, že jsme přes tlak i odborů nerozpustili rezervy zdravotních pojišťoven. Jednorázové náklady – až 40 miliard – se pro letošní rok pokryjí z rezerv.“

Rezervy pojišťoven podle ní letos klesnou na zhruba deset miliard korun celkem. Rögnerová věří, že plánované navýšení plateb za pojištěnce pomůže systém stabilizovat.

Na navýšení plateb za státní pojištěnce se v pondělí 21. června dohodli ministři Adam Vojtěch a Alena Schillerová (za ANO), platby mají růst v příštím roce o 200 korun měsíčně z dosavadních 1 767 korun. Stát to vyjde na 14 až 15 miliard korun navíc.

Šéf FN Brno: Půjde to, ale bez navýšení platů

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba vnímá prozatímní vývoj dohod nad úhradovou vyhláškou jako příznivý.

„Zatím to vypadá, že bychom mohli poskytovat péči v očekávaném objemu a rozsahu. Ovšem za podmínky, že nebude tlak na další navyšování osobních nákladů – na růst platů,“ vzkazuje odborům

Hosty byli:
Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR
Helena Rögnerová, náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění
Jaroslav Štěrba, ředitel Fakultní nemocnice Brno
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR

Do dalších let by se mělo podle Štěrby diskutovat o tom, jak stát definuje páteřní síť nemocnic, která bude oborově a regionálně dostatečně vyvážená tak, aby byla zabezpečena péče. Platby této páteřní síti by pak bylo zapotřebí nastavit tak, aby pokryly nejen poskytování péče, ale i obnovu zařízení a budov nebo vzdělávání personálu.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.