Léčebné pobyty v lázních pomáhají po covidu, tvrdí pneumologové. Pojišťovny je hradí po zápalu plic

4. červen 2021

Čeští pneumologové dál pomáhají pacientům po prodělaném covidu. I když epidemie v Česku poslední měsíce slábne, zájem o takzvaná postcovidová centra trvá. Kromě nich lékaři pacientům doporučují třeba i takzvanou samorehabilitaci nebo lázeňské pobyty. Co může pomoci, shrnuje v Koronafokusu vědecký reportér Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci vytvořili sadu cviků pro pacienty po onemocnění covid-19, které by měly pomoci dostat člověk zpátky do formy. Jde tedy o samorehabilitaci. 

Brožura je k dispozici například na webu olomoucké nemocnice, kde je i video návod, jak poměrně jednoduchá cvičení správně dělat.

Autoři brožury uvádí, že pravidelné cvičení může zabránit komplikacím po covidu, například plicní fibróze a pozánětlivému ztuhnutí plic. Cviky jsou zaměřené třeba na posilování svalů končetin, středu těla, ale také na brániční dýchání, které zlepšuje okysličení organismu a posiluje dýchací svaly.

Lázně ano, a to léčebné pobyty

Pomoci mohou i lázně, na tom se shodují oslovení pneumologové. Je ale opravdu potřeba, aby se jednalo o pobyt léčebný.

Čtěte také

Například vědecký sekretář České pneumologické společnosti Vladimír Koblížek viděl prý i některá jiná zařízení, třeba pivovary, které nabízely pivní lázně na rekonvalescenci po covidu, což podle Koblížka rozhodně nepomůže zlepšit zdravotní stav jako takový.

U některých lázní pneumologové dokonce spolupracují na speciálních léčebných procedurách připravených pro pacienty po covidu. Vždy je dobré s výběrem takového pobytu požádat o pomoc svého lékaře, a to platí i samoplátce, kterým se pobyt nehradí ze zdravotního pojištění.

Zápal plic ano, postcovidový syndrom ne

Lékaři dnes nemůžou psát pobyt v lázních na takzvaný postcovidový syndrom, což jsou v podstatě veškeré zdravotní komplikace přetrvávající víc než tři měsíce po prodělaném onemocnění.

Čtěte také

Pobyty se vztahují jen na zápal plic. Kdo na ně má nárok, upřesňuje zástupce přednosty Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc Milan Sova:

„Pokud měl pacient komplikovaný zánět plic, to znamená, že byl minimálně hospitalizován, byly tam další komplikace. To je pneumologická indikace a jakýkoliv pneumolog může tento lázeňský pobyt indikovat. Sekundárně ho schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. A pokud proběhne vše hladce, pacient nastupuje na léčbu.“

Pneumologové chtějí takové pobyty lidem psát, protože jsou přesvědčeni o tom, že pacientům pomáhají. Aktuálně usilují o to, aby se prodloužila doba, kdy takový pobyt můžou napsat až na rok od prodělaného zápalu plic v souvislosti s covidem.

Tuzemské lázně zase chtějí, aby takové pobyty nebyly pouze v návaznosti na zápal plic, ale na postcovidový syndrom, který může souviset i s kardiovaskulárním systémem nebo třeba s klouby. Tím pádem by dle Svazu léčebných lázní na léčebný pobyt po covidu, který by byl hrazený ze zdravotního pojištění, dosáhlo o dost více lidí.

Rozšíření indikací navrhuje i ministerstvo zdravotnictví a to tak, aby mohli do lázní i pacienti, kteří nebyli hospitalizováni, a ti, kteří mají i jiné následky než plicní. Pro takové novinky ale bude potřeba změna zákona. Kdy by mohly začít platit tak zatím jasné není.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související