Ekologické zemědělství je kritizováno za nižší výnosy. Naším cílem je ho šetrně zintenzivnit, říká zakladatel Czech Organics

23. květen 2024

Když Jan Trávníček studoval na Mendelově univerzitě, sklízel posměch za svůj intenzivní zájem o studium ekologického zemědělství. Za poznáním nakonec odešel na několik let do Holandska a Švýcarska, kde se ekologické hospodaření pokládá za standard. Po návratu založil společnost Czech Organics, která radí zdejším farmářům, jak se lépe starat o svou půdu.

„Ekologické zemědělství je komplexní přístup k hospodaření, ve kterém se nesmí používat syntetická hnojiva a pesticidy. Je to jasně legislativně ukotveno, má to svůj certifikační systém, takže zákazník opravdu může mít důvěru v to, že produkt, který si kupuje, splňuje tyto legislativně ukotvené požadavky,“ nastiňuje Trávníček.

Čtěte také

Společnost Czech Organics, kterou Trávníček založil, poskytuje komplexní poradenství a výzkum v ekologickém zemědělství. První myšlenka, která ho k založení společnosti přivedla, byla, že chce know-how, které získal v zahraničí, přivést do Česka a zasadit do kontextu českého zemědělství.

„Druhá byla moje zázemí, ze kterého pocházím. Můj otec je ekologický zemědělec, jeden ze zakladatelů ekologického zemědělství v Česku, a okolo něj se vyskytují další, kteří byli u zrodu, a já okolo nich vyrůstal.“

„Byl to z velké části jejich nápad, protože říkali, že to, co teď tady děláme, poradenství a výzkum, v Česku chybí, je po tom poptávka, a že bychom měli zkusit takovou firmu založit.“

Navyšování výnosu

Součástí uvažování o ekologickém hospodářství je např. problematika navyšování výnosu. „Často je ekologické zemědělství kritizováno za to, že není dostatečně produktivní, že má nižší výnosy než to konvenční. Výzkumy ukazují, že ty výnosy jsou asi o 10 až 40 procent nižší,“ vysvětluje.

„Takže naším cílem je intenzifikovat ekologické zemědělství, ale zároveň udržovat rovnováhu ekosystému,“ dodává Jan Trávníček.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související