Egypt se stává domovem pro stále více Čechů. Rychle rostoucí ceny v Evropě tento trend jen urychlují

24. říjen 2022

Češi i teď na podzim často cestují do Egypta. Nikoliv ovšem do hotelů k moři, ani na prohlídku pyramid. Například v Hurghadě v posledních týdnech a měsících – podle tamních realitních kanceláří – přibývá Čechů, kteří si tam kupují apartmány a usazují se tam nastálo. Jen za uplynulý rok skončila v majetku českých občanů asi stovka egyptských bytů.

Podle zpravodaje Štěpána Macháčka patří mezi důvody emigrace růst cen v České republice, počasí, ale v poslední době i strach z války. Někteří Češi berou nemovitost v Hurghadě jako investici a byty pronajímají, jiní tam chtějí bydlet povětšinu roku.

Čtěte také

„Chodit do práce a potom celou výplatu nechat zase někde na energiích, v obchodě, na jídlo, na hypotéku. Žijete jakoby na dluhu. A teď když slyšíme ty ceny, energie, všechno, tak opravdu bychom žili z výplaty do výplaty a v podstatě žádný život. Takže jsme utekli,“ vysvětlují své rozhodnutí manželé Hrbáčovi z Ostravy.

Opustit své zaměstnání pro ně prý nebylo lehké rozhodnutí. Jejich děti už jsou ale dospělé a navíc za nimi začínají létat na dovolenou. „Zjistili jsme, že je tady levné bydlení, levně se tu žije, je tady teplo a lidé jsou tu velmi příjemní.“

Pocit bezpečí

„Pocházíme z Ostravy a tam bych asi s manželkou někde po nějaké temné uličce v Přívoze nešel. A tady jdeme do těch temných uliček, díváme se, jak tam ti lidé žijí, koupíme si tam jídlo, které dělají, a cítíme se tam naprosto bezpečně,“ říká Martin Hrabáč.

Čtěte také

Desítky bytů ročně prodá českým klientům paní Alena Lempachová, majitelka jedné z Hurghadských realitních kanceláří. Podle ní stojí za růstem zájmu o egyptské byty nepříznivá situace v Evropě a Hurghada pomalu přestává být místem vyloženě na důchod.

„Když tak pozoruji tyto 70leté, 75leté, tak ti tady žijí aktivní život. Když přiletím do Česka, tak vidím fronty u lékáren a doktorů. Tady ti důchodci chodí na kafíčko, na pláž, plavou každý den… Teď už začíná přilétávat taková ta střední generace. Dokonce jsem se setkala už i s několika mladými lidmi, kteří sem přišli žít,“ popisuje Lempachová.

Poslechněte si celý příspěvek v audiozáznamu.

Spustit audio

Související