Dvouhlavý žralok bělavý

26. březen 2013

Vědci z Michiganské státní univerzity potvrdili objev prvního žraloka bělavého se dvěma hlavami.

Deformovaní jedinci, kteří přijdou na svět se dvěma hlavami, jsou dobře známí mezi plazy chovanými v zajetí. U zvířat žijících v divočině obvykle ujdou pozornosti, protože zahynou krátce po narození. Navzdory tomu jsou známy případy dvouhlavých žraloků u druhů, jako je psohlav obecný (Galeorhinus galeus) nebo žralok modravý (Prionace glauca). Nyní k nim přibyl další druh - žralok bělavý (Carcharhinus leucas), který dosahuje délky přes dva metry a je nechvalně proslulý svými útoky na člověka.

Mládě žraloka bělavého se dvěma hlavami objevili rybáři v děloze dospělé samice, která byla ulovena 7. dubna 2011 v Mexickém zálivu. Záhy poté zahynulo, což by se pravděpodobně stalo i v případě, že by jej samice porodila. Unikátní exemplář se nakonec dostal do rukou vědcům z Michiganské státní univerzity a Florida Keys Community College. Radiografické zkoumání spolu s magnetickou rezonancí odhalilo, že nejde o dvojčata srostlá dohromady, ale o jediné žraločí mládě postižené těžkou vývojovou vadou. Má jen jeden ocas, ale dvě hlavy, dvě srdce a dva žaludky.

Dvouhlavé mládě žraloka bělavého

Není vyloučeno, že se objeví názory, které deformovaného žraloka bělavého připíší na vrub znečištění vody v souvislosti s havárií Deepwater Horizon. Vědci, kteří dvouhlavé mládě popsali, však nenašli žádné důkazy, které by na takovou či jinou příčinu deformace ukazovaly.

Zdroj: Michigan State University, Journal of Fish Biology

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio