Důvod k mírnému optimismu

4. srpen 2003

Německému hospodářství se možná blýská na lepší časy. Alespoň to naznačuje nálada mezi západoněmeckými podnikateli a obchodníky. Podle výsledků, které zaznamenal renomovaný mnichovský institut IFO se totiž v červenci zlepšila, stejně jako očekávání vývoje pro dalších 6 měsíců. A to už potřetí za sebou. To by podle některých odborníků, politiků a zástupců průmyslu mohlo znamenat, že dochází k celkovému oživení německé ekonomiky, která se v poslední době potácela na okraji recese.

Co přesně tedy experti z IFO naměřili? Index, kterým se měří hodnocení hospodářské situace a očekávaní šéfů západoněmeckých firem, se oproti červnu nepatrně zvýšil na necelých 90 bodů. To představuje roční maximum. Prezident institutu Hans-Werner Sinn, to pro britský list Financial Timse komentoval následovně, cituji: "Na základně dosavadních zkušeností je zlepšení indexu podnikatelského klimatu IFO ve třech měsících po sobě signálem, že dochází k obratu ekonomiky k lepšímu". Konec citace. Podle Sinna se podnikatelské klima zlepšilo ve všech sektorech, s výjimkou stavebnictví.

Optimismem se netajil ani spolkový ministr financí Heins Eichel, který pro německé Süddeutsche Zeitung prohlásil, cituji: "Vývoj indexu IFA ukazuje, že dochází ke konjunktuře". Konec citace. Jako dobrou zprávu označil zlepšení indexu mnichovského ústavu také ministr hospodářství Wolfgang Clement a prezident Svazu německého průmyslu Michael Rogowski vyjádřil naději, že německá ekonomika se odrazila od svého dna.

Sedm tisíc podnikatelů, které mnichovský institut oslovil, vyjádřilo naději, že oživit již tři roky skomírající německé hospodářství pomohou především plánované daňové úlevy spolkové vlády, nízké úroky, stejně jako prosazení reformy zdravotnictví, která by měla snížit platby zaměstnavatelů na zdravotní pojištění. Pokud ale opravdu dojde k oživení německé ekonomiky, bude jeho motorem domácí poptávka a ne export, jak bylo ve Spolkové republice dosud zvykem. Důvodem je stoupající hodnota eura, která stěžuje situaci německých vývozců a nepříznivá ekonomická situace ve Spojených státech.

Je tedy v souvislosti s německým hospodářstvím opravdu důvod k optimismu? K mírnému ano, ne však k bujarému veselí, varují někteří odborníci. "Současná situace není dobrá", citují Süddeutsche Zeitung Gustava Horna z německého Institutu pro hospodářský výzkum. Analytici navíc upozorňují, že i když nastane oživení německého hospodářství, nebude to dřív, než v posledním čtvrtletí tohoto roku. Také hlavní ekonom mnichovského IFO Gernot Nerb proto novinářům nechtěl sdělit, jestli má jeho institut v plánu změnit dosavadní prognózy růstu na příští rok. Mnichovští experti až dosud předpokládali, že letos bude německá ekonomika stagnovat a v příštím roce by měla vzrůst o 1,4 procenta. K razantnímu růstu však podle Nerba v žádném případě nedojde.

Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung navíc budí pochyby i zdaleka ne růžový vývoj ekonomik dalších západoevropských zemí. Například v Itálii klesl v červenci index, zaznamenávající klima v podnikatelském sektoru, na svou nejnižší úroveň od listopadu roku 2001. A mnoho optimismu nebudí ani nejnovější ekonomické prognózy amerického hospodářství. Pozorovatelé se však shodují v jednom. Důležité pro německou ekonomiku bude především to, zda se tamnímu kancléři Gerhardu Schröderovi podaří prosadit tolik potřebné reformy.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio