Duku střídá Graubner. Jako kdyby si Češi a Pražáci nedokázali poradit bez zkušeného moravského arcibiskupa, komentuje s nadsázkou historik

22. květen 2022

Papež František jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 20. českým primasem Jana Graubnera, který byl až dosud arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Je to ale jen na rok, protože v srpnu, ve svých 75 letech, bude muset do Říma odeslat svůj rezignační dopis. Jeho nová misie je tak označovaná za přechodnou. „Při jmenování napadala člověka slova jako improvizace a provizorium,“ uvažuje historik Tomáš Petráček.

Čtěte také

„Určitě to svědčí o zvláštní personální politice Vatikánu. A otázkou je, jestli je problém na straně Vatikánu – a že se českému prostředí málo věnují –, anebo jestli je z jejich perspektivy personální situace opravdu tak špatná, že musí zvolit provizorní řešení,“ dodává historik.

„Výběr nového biskupa je historicky a tradičně skrytý, dost netransparentní a skoro nic o něm nevíme. Tedy alespoň já ne. Je tam zřejmě snaha přivést osobnost, která vytvoří jakýsi přechodový prostor, protože církev nemá více vhodných kandidátů na biskupské úřady. Není kde brát," myslí si katolický kněz a publicista Jan Hanák.

Krizový manažer?

O Janu Graubnerovi se po jeho jmenování psalo, že je konzervativní a bude pokračovat v dosavadním trendu vývoje církve, na druhou stranu se o něm mluví jako o krizovém manažerovi.

„Pokud jde o jeho teologické názory nebo o otázky směřování církve a společnosti, tak je velmi konzervativní. A zároveň je to člověk, který nemá potřebu vyvolávat kontroverze. Mnohem raději působí v zákulisí. Nepotřebuje na sebe strhávat pozornost a v minulosti se uměl vymezit vůči některým krokům kardinála Duky – například v podpoře dvou kontroverzních kandidátů za Volný blok a SPD,“ připomíná Petráček.

Dominik Duka a Jan Graubner

A dodává: „Podle mě bude stabilizovat hospodářskou, finanční, personální a vůbec pastorační situaci uvnitř arcidiecéze, která čeká na změnu. Takže je potřeba někoho, kdo zajistí její hladký chod.“

Čtěte také

Při stabilizaci situace by podle kněze Hanáka mohl pomáhat fakt, že celý svůj duchovní profesní život spojil s Moravou. „Mohl by mu pomoci odstup od konkrétních kauz. Často to totiž bývá tak, že se věci neřeší, protože není možná komunikace kvůli emoční rozvrkočenosti mezi konkrétními lidmi a skupinami.“

Podle historika Petráčka to ale Graubner nebude mít v Praze jednoduché. „Pražské prostředí má problémy s někým, kdo přichází z Hradce, natož s někým z Moravy. A o něm je známé, že je tváří moravského katolicismu. Možná to pro něj ale představuje jedno malé zadostiučinění: Když vidí, jak jsou Češi a Pražáci bezradní, a že si prostě bez zkušeného moravského arcibiskupa nejsou schopni poradit,“ dodává Petráček.

Celou debatu Vertikály najdete v audiozáznamu.

autoři: Lucie Vopálenská , Hok
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.