Duel: Mají se výsledky státních maturit zveřejňovat na internetu?

2. květen 2016

Dnes začínají maturity a společně s nimi ožívají i diskuse o tom, jak by se měly změnit. Proti existenci státních maturit se letos žádný velký odpor nekoná a zdá se, že už je všichni berou jako fakt. Jak je to ale s přístupností výsledků?

Objevila se iniciativa, která požaduje, aby byly anonymizované výsledky maturit zveřejňovány, a tato data aby se využívala k dalším analýzám.

„CERMAT v okamžiku, kdy posílá do škol výsledky jednotlivých žáků, má naprosto kompletní data o tom, jak žáci odpovídali. Jsem přesvědčen, že když se odstraní z těchto dat osobní údaje žáků, nahradí se třeba údaji, jako je pohlaví nebo skupina oborů, kterou ten maturant studoval, tak tato data mají podle mého být na internetu,“ říká zakladatel iniciativy Maturitní data - odtajněno Oldřich Botlík.

Podle něj potencionální anonymizace dat trvá jen pár minut, náklady jsou zanedbatelné a zveřejnění výsledků na internetu nemůže nikomu uškodit. Data navíc byla pořízena ze státních peněz, jak uvádí. K čemu zveřejnění bude? „Umožní lidem s daty elegantně pracovat. Výzkumníci mohou pracovat se záznamy jednotlivých žáků a kromě toho by bylo užitečné, kdybychom znali, jak dopadly jednotlivé úkoly.“


Zažily jsme si mnoho desinterpretací, které vedly k dehonestování maturitní zkoušky. Snažíme se být maximálně otevření, ale otevření tak, aby to nevedlo k desinterpretaci výsledků. Jiří Zíka, CERMAT


Mě ta data v podstatě nezajímají. Zajímá mě osud studentů, kteří se marně odvolávají proti tomu, že jim neuznal CERMAT řešení, které pokládají za správné a které správné je. Takových případů řeším několik desítek každý rok. Oldřich Botlík

CERMAT: Hrozí nesprávná interpretace

„Pan Botlík má jistě pravdu v tom, že pro výzkumné účely – pro organizace, které mají dostatečnou erudici, aby interpretovaly ta data správně – by asi nebylo na škodu, aby taková data měly k dispozici, byť to momentálně zákon nepřipouští“ uvádí ředitel CERMAT Jiří Zíka.

„Nebráním se tomu, ale musí to být opravdu zveřejněno s dostatečným komentářem a dostatečnou analýzou všech těch psychometrických parametrů jednotlivých úloh," uvádí k tomu Jíří Zíka.

Podle Botlíka nemá Zíka pravdu v tom, že to zákon neumožňuje nebo zakazuje. Neuvádí však v duelu další argument, který by to podpořil. Zíka naproti tomu odpovídá, že CERMAT nemůže tato data vydávat, protože není správcem registru výsledků a může je poskytovat pouze ministerstvo.

Botlík v rozhovoru uvádí zkušenost s CERMATEM, kdy požadoval výsledek odpovědí k jedné konkrétní matematické úloze. Chtěl vědět, jak žáci odpovídali a podle toho, co říká, musel se několikrát odvolat.

„Já bych tu úlohu vůbec nechtěl diskutovat, to byla taková blamáž z mého pohledu,“ říká Zíka k úloze, kterou kritizuje Botlík.

autoři: bum , bar
Spustit audio