Duch loretánské svatyně v Hájku ožívá

20. duben 2019

Západně od pražské Ruzyně se za hradbou lesní zeleně ukrývá objekt bývalého kláštera. Areál odsouzený totalitní mocí k zapomnění však v posledních letech ožívá a zdá se, že se navrací k původnímu účelu.

Klášter v Hájku u Prahy byl postaven v polovině 17. století, v roce 1950 byl násilně zrušen a několik let fungoval jako sběrný tábor pro nepohodlné církevní osoby, později sloužil jako vojenské zázemí.

Poutníci se do Hájku začali vracet až v 90. letech minulého století. Dnes klášter spravuje komunita pražských františkánů od Panny Marie Sněžné a s jeho opravami pomáhá řada dobrodinců.

Kamenní svědkové slávy i úpadku hájeckého kláštera

V souvislosti s jeho výstavbou byly v roce 1720 podél poutní cesty z Prahy vybudovány dvě desítky barokních zastavení s malbami znázorňujícími výjevy ze života Panny Marie a sv. Františka z Assisi. Pod římsami se nacházel znak donátora, jehož nákladem byla ta která kaplička zbudována.

Poutníci se vydávali do Hájku z okolních vsí a městeček hlavně o mariánských svátcích. Procesí z Prahy směřovala od městských bran po císařské silnici k bělohorskému klášteru a dále do Hájku.

Dnes se procesí už nekonají, ale ti, kteří mají zmíněnou lokalitu v úctě, pomáhají při její obnově, jako například příznivci Hnutí Brontosaurus.

Pokud i vy budete chtít poznat toto duchovní místo, můžete zavítat do Hájku během některé dobrovolnické víkendové akce anebo prostě vyrazit na pouť pěšky či na kole od pražské Lorety. Celá trasa měří 14 kilometrů.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

Související