Družice, která z oběžné dráhy uslyší zemětřesení

20. březen 2013

Vědci z Evropské kosmické agentury (ESA) zjistili, že jejich gravimetrický satelit, původně určený k měření slabých nepravidelností či změn gravitačního pole Země, umí také na dálku zjistit zemětřesení v zemské kůře.

Konkrétně jde o evropskou umělou družici Země se zkratkou GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), která na jaře roku 2011 nečekaně zaznamenala známé ničivé zemětřesení v Japonsku (to se mimo jiné projevilo vlnou tsunami a následným fatálním poškozením jaderné elektrárny ve Fukušimě.)

V případě družice GOCE je ovšem zajímavý způsob, jakým se podařilo toto zemětřesení z oběžné dráhy zjisti. Normální metoda v tomto případě spočívá v radarovém “ohmatávání” příslušných míst na povrchu Země. Začne-li se pohybovat povrch Země, z analýzy příslušných radarových pozorování zjistíme typické frekvence zemětřesných vln.

Evropská umělá družice GOCE na jaře 2011 nečekaně zaznamenala ničivé zemětřesení v Japonsku

Družice GOCE sice neměla potřebný radar, avšak zemětřesení se navenek projevuje ještě jiným způsobem. Rozkmitává totiž obrovské masy vzduchu v atmosféře a vytváří tak jakýsi zvuk. Jeho frekvence jsou však tak nízké, že je lidské ucho nemůže vnímat. Citlivé přístroje na palubě této umělé družice Země, která se pohybuje v přiměřené výšce nad povrchem (konkrétně 270 kilometrů), však tyto infrazvukové vlny zaznamenají. S jistou licencí pak lze vlastně říct, že družice zemětřesení slyší či slyší jeho “hlas v atmosféře.

Pokud by družice létala o něco výše či o něco níže, zmíněný atmosférický “hlas zemětřesení” by z oběžné dráhy nebyl moc patrný. Vědci se nyní snaží tuto metodu aplikovat i v případě jiných geologicky aktivních planet, např. Venuše. Na povrchu Venuše totiž nelze kvůli vysokým teplotám provozovat stálou seismickou stanici.

Zdroj: TechNewsDaily

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio