Druhý da Vinciho autoportrét?

25. únor 2009

V Itálii byl objeven obraz, který by mohl být druhým známým autoportrétem Leonarda da Vinciho. Ten první, nakreslený červenou křídou, pochází z roku 1512 a nachází se v Turíně.

Medievalista Nicola Barbatelli studoval soukromou sbírku uměleckých děl rodiny, která žije v městě Acerenza na jihu Itálie. Mezi obrazy byla i poškozená olejomalba o rozměrech 60 x 44 centimetrů, na které je tříčtvrteční profil muže v baretu s dlouhými vlasy i vousy a živě modrýma očima. Podle původních předpokladů mělo jít o portrét Galilea Galilei, ale Barbatelli tvrdí, že se jedná o podobiznu Leonarda da Vinciho ve středním věku. Autorem malby by mohl být renesanční génius osobně, protože na zadní straně olejomalby se nachází pozpátku napsaný nápis "Pinxit Mea", kterým Leonardo signoval své obrazy. Oblast kolem Acerenzy navíc umělec prokazatelně několikrát navštívil.

Leonardo da Vinci

Druhou možností podle zahraničních médií je, že obraz namaloval Cristofano dell´Altissimo, autor stylově podobného Leonardova portrétu, který visí v galerii Uffizi ve Florencii. Potenciální autoportrét nyní bude zkoumat odborník na Da Vinciho život a dílo Alessandro Vezzosi - ředitel institutu Museo Ideale, které sídlí v městečku Vinci, kde se v roce 1452 Leonardo narodil. Zatím prohlásil jen tolik, že jde o dílo z doby renesance a nikoli kopii z pozdějšího období.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.