Dotace neziskovkám se zdvojnásobily, ale stojí méně než státní dluh, říká datový novinář

28. srpen 2018

Vláda chce škrtat dotace pro neziskové organizace, které si podle premiéra Andreje Babiše (ANO) loni přišly na celkem 13 miliard korun. V porovnání s celkovým rozpočtem jednotlivých resortů jde však o minimální částku.

Server iROZHLAS.cz spolu s datovým týmem Českého rozhlasu připravil kompletní přehled financování neziskovek ze státního rozpočtu.

„Na první pohled je vidět, že dotace neziskovým organizacím stoupají. Zatímco v roce 2010 šlo na jejich provoz ze státního rozpočtu téměř šest miliard korun, v roce 2016 – což je poslední rok s uzavřeným účetnictvím – to bylo téměř jedenáct miliard,“ přibližuje Petr Kočí z datového týmu.

Čtěte takéKolik peněz teče do neziskovek?

Zároveň ale upozorňuje na to, že v roce 2010 byla hospodářská krize a rozpočtové škrty. Od té doby se také zvýšila inflace a rozpočty všech ministerstev a úřadů. Spíš než nominální výši dotací je proto třeba sledovat jejich relativní podíl v rozpočtu ministerstev.

A obrovské rozdíly jsou i mezi jednotlivými resorty. Dva z nich totiž vyplatily 85 % všech dotací, jde o ministerstvo školství, které je přiděluje zejména na sport, a ministerstvo práce a sociálních věcí, které přispívá na sociální služby nebo na aktivní politiku zaměstnanosti.

„Největší díl peněz jde právě na sociální služby, zhruba jedna třetina, a druhou třetinu tvoří dotace sportovním svazům. O zbytek se dělí neziskovky zabývající se výzkumem a vývojem, zahraniční pomocí nebo ochranou památek,“ uzavírá Kočí.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související